Se schimbă definiția de caz pentru Covid-19. Iată care sunt noile criterii și metode de depistare a infecției
Luni, 04 ianuarie, Institutul Național de Sănătate Publică a anunțat schimbări majore în procesele de testare și diagnosticare cu SARS-CoV-2.
Testele rapide pe bază de antigen vor fi introduse ca metodă directă de diagnosticare a noului coronavirus pentru anumite categorii de pacienți.
În plus, se vor testa obligatoriu toate persoanele care prezintă orice fel de simptom asociat cu SARS-CoV-2. Potrivit definiției de caz anterioare, pentru a fi testați, pacienții trebuiau să prezinte cel puțin trei simptome asociate Covid-19.
Această nouă abordare adoptată de către autorități are ca scop creșterea numărului de teste efectuate zilnic și, în consecință, limitarea răspândirii virusului prin izolarea imediată a persoanelor depistate pozitiv.
Pe de altă parte, INSP anunță că spitalele pot să efectueze personalului sau pacienților din unitatea respectivă teste RT-PCR, din resurse proprii, chiar mai des decât recomandau aceștia în procedurile anterioare.
Noua definiție de caz pentru SARS-CoV-2 arată astfel:
- Criterii clinice: tuse, febră, dificultăți respiratorii, anosmie, ageuzie, disgeuzie (Mai rar pot apărea frisoane, cefalee, mialgii, astenie, vărsături și/sau diaree);
- Criterii imagistice: identificarea prin radiografie a unor leziuni specifice celor provocate de infecția cu noul coronavirus;
- Criterii de laborator: detectarea în probe biologice a acidului nucleic sau a antigenului SARS-CoV-2;
- Criterii epidemiologice: contact direct sau personal sanitar.
De asemenea, s-au definit trei tipuri de cazuri:
- Posibil – cel care prezintă unul sau mai multe simptome;
- Probabil – contact direct cu simptome sau persoană care prezintă diagnoză imagistică;
- Confirmat – orice persoană care întrunește criteriile de laborator.
Info politica de confidentialitate