REFLECŢII MINORE: Omul providenţial

 

Aud de la un timp în jurul meu un fel de lamentaţie a unora care se plâng că după douăzeci şidoi de ani de democraţie originală n-a apărut încă omul providenţial care să conducă destinele acestei ţări, acel”salvattore de patria „care să ne scoată la un liman de bunăstare şi concordie.
-“Avem nevoie ,dom’le,de o mână, forte de o autoritate, îmi zicea un astfel de ins, că azi nu mai ascultă  nimeni de nimeni.” Nu ştiu dacă insul dorea un om autoritar sau un om cu autoritate, pentru că nu e totuna, De oameni autoritari n-am dus lipsă, cât despre cei care să aibă o autoritate morală şi intelectuală, capete cu viziune, am cam dus lipsă. Aşa s-a ajuns la un soi de dezamăgire în ceea ce priveşte vârfurile noastre politice,  că până şi oameni de substanţa academică a lui Neagu  Djuvara au ajuns să afirme că n-ar şti pe cine să alegă dintre politicienii de astăzi.
Se pare că am ajuns într-un moment când parcă toţi aşteptăm omului providenţial care să ia frânele conducerii acestui neam,să-l arătăm admirativ cu degetul şi să strigăm „ecce homo”. Mi se pare că aşteptarea trebuie orientată în altă parte. Nu cred că un singur om ,oricâte calităţi ar avea,ar putea să împlinescă destinul unui neam.
E nevoie , într-adevăr , de o personalitate inteligentă şi cu viziune, dar efortul trebuie să fie al nostru al tuturor. Ne tot întrebăm ce dă ţara pentru noi, fără să ne punem problema ce dăm noi pentru ţară.
N-am învăţat încă să privim înăuntru nostru , să ne înhămăm fiecare ,acolo unde ne aflăm pe scara socială sau profesională,la efortul de ridicare a ţării, în fond al nostru al tuturor. Personalitatea providenţială pe care o aşteptăm putem fi noi toţi. Ne trebuie doar responsabilitate,o conştiinţă a lucrului bine făcut şi mai ales un respect al valorii reale a fiecăruia, nu a celei contrafăcute pe criterii de partid.
Cu siguranţă, imaginea noastră ca ţară şi neam, aici şi în afară, ar suferi o apreciere considerabilă, dacă am socoti că personalitatea providenţială e, într-un fel, în fiecare din noi. Cât despre salvatorul atât de dorit şi de mult aşteptat, el va apărea de la sine.  
Distribuie:

Locuri de munca

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro