Trebuie spus din capul locului că prețul cartofului e destul mic la Lungulețu anul acesta. Ploaia din primăvara a ajutat producția, dar o supraproducție înseamnă preț mic. În alții ani, seceta a scăzut producția, dar a crescut prețul și a alungat cumpărătorul…În nici un fel nu pare a fi bine pentru cei din zonă!
Pe fondul câștigurilor mici la cartof, al divizării sociale cu care se ocupă din plin tik-tok și alte entități și cu sprijinul unei rețele incredibile de informații false, minciuni sau adevăruri trunchiate promovate inclusiv de mediile politice, fitilul unora dintre agricultorii din Lungulețu este scurt! În general!
Ieri câteva zeci de persoane, mare parte din curiozitate, s-au strâns în fața primăriei pentru că au auzit că un agricultor “ar fi fost săltat” și “încătușat” pentru că uda cu apă din Dâmbovița. În fapt, o persoană, care a refuzat să se legitimeze, a fost condusă la sediul primărie pentru a se stabili identitatea și statutul vizavi de folosirea unor instalații de irigare. Nici poliția și nici Jandarmeria nu au aplicat amenzi. Și nici nu au încătușat pe nimeni.
„Având în vedere informațiile apărute în spațiul public, cu privire la intervenția polițiștilor, pe raza comunei Lungulețu, în cadrul unei acțiuni desfășurate de Administrația Națională “Apele Române” Argeș-Vedea, Compartimentul Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
La data de 16 iulie a.c., polițiștii din cadrul Poliției Orașului Titu au fost solicitați să se deplaseze pe raza comunei Lungulețu, în cadrul unui control referitor la verificarea modalităților de utilizare a resurselor de apă, efectuat de reprezentanții Administrației Naționale “Apele Române” Argeș-Vedea. Polițiștii au fost prezenți la fața locului pentru a oferi sprijin și a menține ordinea și liniștea publică. Totodată, la fața locului a fost depistat un bărbat ce ar fi utilizat o motopompă pentru a extrage apă din râul Dâmbovița în vederea irigării culturilor proprii. Polițiștii au efectuat verificări pentru stabilirea identității persoanei în cauză. Menționăm faptul că nu au fost aplicate sancțiuni contravenționale și nu s-a impus luarea unor măsuri coercitive„. a transmis IPJ Dâmbovița.
„În urma apariției unor informații în spațiul public cu privire la „Scandalul fermierilor pentru apă, bătaie cu jandarmii”, Compartimentul Informare Relații Publice și cu Publicul din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean „Mircea cel Bătrân” Dâmbovița este abilitat să comunice următoarele:
Jandarmii dâmbovițeni nu au fost implicați în nicio acțiune de control desfășurată de către reprezentanții Apelor Române pe raza comunei Lungulețu, în cursul acestei săptămâni;
Jandarmii au asigurat măsurile de ordine publică la protestul spontan declanșat miercuri, 16 iulie a.c., în parcarea Primăriei Comunei Lungulețu, iar pe timpul adunării publice nu au fost înregistrate încălcări grave ale normelor legale în vigoare și nu s-au aplicat sancțiuni contravenționale;
Jandarmii asigură astăzi, 17 iulie, măsurile de ordine publică la acțiunea de protest aflată în desfășurare în parcarea Primăriei din localitatea Lungulețu, iar până la acest moment nu au fost înregistrate incidente, adunarea publică fiind avizată până la ora 16.00.” a precizat și IJJ Dâmbovița.
Cu cătușe sau fără problema apei și a necesității irigării culturilor e reală. E nevoie de apă în agricultură, dar… rar agricultorii au investit în puțuri sau rețele de irigații. Costă mult, iar sursele de apă „gratuite” sunt preferate. Ca și în cazul de față în care nimeni nu invocă legea. Există o lege, (din 1996), pusă rar în aplicare, pentru că așa merg treburile în România. Iar atunci când e pusă, începe revoluția. De remarcat că și punerea în aplicare este un termen relativ pentru că nu există amendă aplicată în acest caz. Deci mai mult vorbim despre intenția de a aplica o lege!
Art. 94. –
(1) Utilizarea resurselor de apă în diferite scopuri fără autorizaţia de gospodărire a apelor, cu excepţia cazurilor prevăzute la art. 9 alin. (2), sau fără notificarea activităţii, după caz, constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă de la 3.000.000 lei la 10.000.000 lei.
(2) Săvârşirea din culpă a faptei se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la un an sau cu amendă de la 2.000.000 lei la 5.000.000 lei.
Art. 9. –
(2) Apele de suprafaţă sau subterane pot fi folosite liber, cu respectarea normelor sanitare şi de protecţie a calităţii apelor, pentru băut, adăpat, udat, spălat, îmbăiat şi alte trebuinţe gospodăreşti, dacă pentru aceasta nu se folosesc instalaţii sau se folosesc instalaţii de capacitate mică de până la 0,2 litri/secundă, destinate exclusiv satisfacerii necesităţilor gospodăriei proprii.
Sigur pentru rating și atenție putem vorbi despre sclavagism, UE, Ursula și multe altele. Putem vorbi despre naționalism, despre dreptate, despre stăpâni. Putem vorbi despre despre vorbe. Mai puțină priză la public au discuțiile despre fapte, calitatea produselor, substanțe folosite, asocieri în vederea dezvoltării, investiții pentru agricultura modernă, sustenabilitatea afacerilor de tip familiale, fiscalizare. În teren situația este mult diferită decât în rețele de socializare sau în declarațiile politice (toate pe subiecte de rating, nu din cele fără priză la public), iar agricultura „merge și așa” nu va mai merge la nesfârșit. Sau poate va merge, dar există riscul ca lucrurile să fie mult mai rele decât acum pentru fermierii de bună credință.
Și astăzi câteva zeci de persoane au protestat la Lungulețu. Oamenii vor, pe lângă creșterea prețului la cartof (?) și cumva interzicerea pieței libere: adică să nu se mai cumpere cartof din altă parte (?), să irige ca și până acum, din râul Dâmbovița, fără respectare legii, fără consecințe și fără mari costuri. Singura opoziție reală, însă, a face chiar râul, deși nu are cont de tik-tok. Debitul este atât de scăzut încât poate fi trecut cu piciorul….
Astfel de „revolte” sunt ciclice la Lungulețu. Au fost și vor mai fi. Singurul lucru care se schimbă cu adevărat este clima! Iar asta nu pare că interesează pe cineva/ oricine/ toată lumea/ nimeni!
„A apărut o problemă foarte importantă şi Toată Lumea trebuia să o rezolve. Toată Lumea era sigură că Cineva o să o facă. Oricine putea să o facă, dar Nimeni nu a făcut-o. Cineva s-a enervat din cauza asta, pentru că era treabă pentru Toată Lumea. Toată Lumea a crezut că Oricine poate să o facă, dar Nimeni nu a realizat că Toată Lumea o să stea deoparte. În cele din urmă Toată Lumea a dat vina pe Cineva şi Nimeni n-a făcut ceea ce Oricine putea să facă.” spune o poveste dintr-un modul de învățare despre munca în echipă.
Poate e important de văzut și:
Partea a doua a documentarului „Varză, cartofi și alți demoni. După 10 ani” se lansează pe 15 martie