Greenpeace România a dat publicităţii un nou studiu cu privire la tăierile ilegale de pe teritoriul României. Studiul urmărește datele oficiale identificate și investigate de autorități. Conform acestuia în 2016 au fost identificate 9.444 de cazuri de tăieri ilegale la nivel național, dintre care 5.222 au constituit fapte penale, media pe zi de contravenții și fapte penale fiind de 26 de cazuri/zi.
Vestea bună e că deși în anul 2016 s-au înregistrat 5.222 de infacțiuni, cifra aceasta reprezintă o scădere cu 47% față de anul anterior. Înjumătățirea numărului de cazuri de tăieri ilegale e rezultatul unor noi prevederi legislative care au sporit numărul și valoarea sancțiunilor, a unei mai mari implicări a societății civile în procesul de semnalare și a creșterii rolului Jandarmeriei în procesul de constatare și sancționare.
Cele mai multe infracțiuni au avut loc în județele: Dâmbovița (387), Gorj (371) și Argeș (357), cele 3 județe însumând peste 21,35%, din infracțiunile constatate la nivel național.
În acelaşi timp, dâmboviţenii au dovedit o implicare civică exemplară în identificarea acestor cazuri şi a vinovaţilor. Județele cu cel mai mare grad de implicare a cetățenilor sunt: Argeș și Dâmbovița, fiecare cu 7% din totalul cazurilor identificate ca urmare a sesizărilor primite, urmate de județul Dolj, cu 6%.
În ceea ce privește activitatea de investigare a infracțiunilor silvice derulată de procurori, în anul 2016 au fost investigate 18.107 cazuri, dintre care au fost soluționate 5.447, respectiv 30,08%. Din totalul cazurilor soluționate în cursul anului trecut au fost soluționate 597, prin trimitere în judecată – resprectiv 10,96%. În Dâmboviţa, din aproximativ 800 de cazuri de soluţionat, s-au dat soluţii în mai puţin de 250.
Dacă îl întrebați pr Preda de la ROMSILVA o sa spună in stilul caracteristic ca este vorba de o „prostie”.
Aloooo Preda, este vorba de pădurile statului!!!