kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Protecţia Consumatorului Dâmboviţa: „Oamenii nu fac diferența între shopping online și cel offline”

15 martie este Ziua Mondiala a Drepturilor Consumatorilor, zi care marchează aducerea la cunoștiința publică a importanței cunoașterii și protejării drepturilor oamenilor în calitatea lor de consumatori.

Data a fost aleasa ca urmare a discursului ținut la 15 martie 1962 de președintele american John F. Kennedy în care definea pentru prima dată drepturile consumatorului. „Calitatea de consumator prin definiție ne include pe toti. Ei sunt cel mai mare grup din punct de vedere economic, ce influențează și este afectat de marea majoritate a deciziilor economice publice sau private. Cu toate acestea, sunt singurul grup important a carui opinii nu sunt auzite foarte des„, a spus Kennedy în discursul său.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost celebrată pentru prima data pe 15 martie 1983 și de atunci a devenit o importanta ocazie pentru mobilizarea cetațenilor în privința cunoașterii și protejării drepturilor ce le revin în calitate de consumator. În România, acte normative care să reglementeze acest domeniu au apărut după anul 1990.

În cadrul discursului, au fost definite pentru prima dată drepturile consumatorului.

Principalele drepturi ale consumatorilor sunt:

  1. a)de a fi protejaţi împotriva riscului de a achiziţiona un produs sau de a li se presta un serviciu care ar putea să le prejudicieze viaţa, sănătatea sau securitatea ori să le afecteze drepturile şi interesele legitime;
  2. b) de a fi informaţi complet, corect şi precis asupra caracteristicilor esenţiale ale produselor şi serviciilor, astfel încât decizia pe care o adoptă în legătură cu acestea să corespundă cât mai bine nevoilor lor, precum şi de a fi educaţi în calitatea lor de consumatori;
  3.       c) de a avea acces la pieţe care le asigură o gamă variată de produse şi servicii de calitate;
  4. d) de a fi despăgubiţi pentru pagubele generate de calitatea necorespunzătoare a produselor şi serviciilor, folosind în acest scop mijloace prevăzute de lege;
  5.  e) de a se organiza în asociaţii de consumatori, în scopul apărării intereselor lor.

În fiecare an, cu aceasta ocazie este aleasa o temă particulară de discuție în jurul careia se organizează activitatile caracteristice. Astfel, tema a fost “Comerțul online”.

O problemă des întâlnită este legată de faptul că oamenii nu fac diferența între shopping online și cel offline. Oamenii au pretenția ca atunci când cumpără dintr-un magazin fizic să se poată răzgândi în 14 zile. Nimic mai fals. Când cumperi online, te poți răzgândi în 14 zile pentru că nu ai văzut produsul, dar atunci când cumperi dintr-un magazin fizic se presupune că ai cumpărat în cunoștință de cauză, prin urmare nu ai motiv să te răzgândești. E drept, majoritatea magazinelor au un “disclaimer” prin care poți returna produsul în 24 ore până la 30 de zile, dar asta este doar din bunăvoința magazinului, nu pentru ca așa zice legea.

 

 

            Comisar Şef Adjunct

                                Sandu Ionela

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media