Companiile din România pot fi descrise foarte simplu având în vedere dezvoltarea experimentată în ultimii 15 ani – pur și simplu excepțional. Pot fi observate creșteri substanțiale ale profiturilor, profiturilor și cifrelor de afaceri din anul 2009-2010 și până astăzi.
Desigur, întrebarea cea mai importantă este ce anume a contribuit la această dezvoltare și mai ales în România, o țară care, pentru mulți, nu este tocmai un hub economic.
Creștere constantă a PIB
În anul 2013, România înregistra una dintre cele mai mare creșteri a PIB la nivel european – de 3.5%. A fost un moment important pentru țară, deoarece a împins din ce în ce mai multe afaceri să călătorească în țară și să deschidă aici diverse centre de operațiuni.
Astfel, în ultimii 15 ani, țara a fost expusă la din ce în ce mai multe tipuri de afaceri, afaceri importante și pentru consumatori. În ziua de astăzi, cetățenii pot accesa cu ușurință un casino online pentru a-și încerca norocul la Jackpot, pot privi serialele și filmele preferate din confortul propriei case, dar pot accesa cu ușurință și industriile economico-financiare ale țării (și informații mai multe despre acestea). Totul este mult mai accesibil, aducând consumatorului mai multe oportunități și sanse!
Desigur, această accesibilitate îmbunătățește semnificativ afacerile din România – din toate punctele de vedere!
Anul 2024 este însoțit de aceeași tendință de creștere, deși una mai moderată – dar creșterea este una constantă, semn bun pentru mediul economic al țării.
Cerere de tip domestic crescută
Ce înseamnă cererea de tip domestic? Simplu – este reprezentată de creșterea veniturilor populației, de creșterea pensiilor, dar și de reducerea ratei de inflație. Toate acestea contribuie la o cerere de diferite produse și servicii mult mai mare (lumea își permite mai multe lucruri).
Prin urmare, companiile românești, ținând pasul cu această cerere, se bucură de venituri crescute semnificativ, deseori peste estimările realizate la început de an sau de trimestri financiar.
Dezvoltare a diferitor sectoare competitive
Desigur, este vorba despre sectorul tehnologiei informațiilor și comunicării. Acesta este unul dintre cel mai dezvoltat sector din țară, contribuind la o mare parte din PIB. De exemplu, sectorul este considerat unul câștigător detașat – nivel crescut de profitabilitate, ROA mediu de 13% în comparație cu 8% al altor sectoare, beneficii privind taxele și impozitele (25% din sector nu plătește anumite taxe).
Beneficiile, precum și nevoia constantă de dezvoltare a acestui sector au dus la venituri mărite semnificativ ale companiilor care se află chiar în centrul său, evident.
Venituri în constantă creștere
Profitul reprezintă suma care rămâne companiilor în buzunar. Veniturile, pe de altă parte, sunt obținute din vânzarea directă a produselor și serviciilor, fără evidența cheltuielilor. Veniturile, asemenea profiturilor, au fost excepționale în ultimii 15 ani pentru afacerile din România.
Se poate observa o creștere a profiturilor de aproximativ 7%, de la 400 de miliarde la aproximativ 2600 de miliarde anul trecut.
Cu alte cuvinte, parcursul țării este unul cât se poate de promițător, dar mai ales de susținere pentru dezvoltarea industriilor și implicit a economiei țării.
Dezvoltare centrată pe mediul urban
Zonele urbane au înregistrat o creștere a profiturilor de aproximativ 57%, în comparație cu zonele rurale (39%). Din zonele urbane, capitala are o importanță semnificativă, reprezentând 37% din toate profiturile obținute de afaceri pe teritoriul României.
Astfel, fără doar și poate, dezvoltarea economică este centrată puternic pe mediul urban, în mare parte pe capitală. Acolo se afla multe sedii și centre operaționale care îmbunătățesc semnificativ nivelul de profitabilitate al orașului.
Evoluția nu poate fi ignorată. În trecut, un procent foarte mic din afaceri își desfășura operațiunile în zonele rurale. În ziua de astăzi, totuși, aproximativ 32% din afaceri sunt localizate complet în zone rurale. Totodată, a crescut și durata de viață medie a afacerilor – 11 ani.
De departe cel mai important număr este totalul de companii și liber-profesioniști activi pe piața din România – peste 1.60 de milioane, acest număr marcând o creștere de 58% în comparație cu anul 2009, acum 15 ani.
Aceștia sunt factorii principali care au provocat această creștere excepțională a profiturilor într-o țară care chiar și acum se crede săracă. Desigur, mediul afacerilor din România este unul propice investiției și dezvoltării, motiv pentru care anumite zone din țară sunt deseori considerate fie huburi economice fie huburi tehnologice, chiar la nivel european!