Prin tinerii muzicieni din Orchestra Simfonică de Tineret “Andante”, municipiul Târgoviște a fost recent reprezentat cu succes la unul dintre cele mai mari evenimente destinate orchestrelor, în capitala culturală a Europei – Viena. A fost un test de evaluare la acest nivel ridicat, pe care orchestra din Târgoviște l-a trecut cu brio.
“A fost o experiență foarte interesantă. În primul rând, a fost util a lua pulsul și a te evalua în raport cu alți colegi din alte țări. În al doilea rând, încă de la repetițiile generale am primit un feed-back foarte pozitiv din partea organizatorilor, care au apreciat că avem o orchestră cu adevărat de talie internațională. Iar în concert reacția publicului a fost fantastică, ne-au aplaudat minute în șir”, ne-a împărtășit Ciprian Râvnic, director artistic al orchestrei.
Orchestra Simfonică de Tineret “Andante” a luat ființă în 2014 și este compusă din tineri talentați din județul Dâmbovița și din județele limitrofe, care au astfel șansa de a a-și etala talentul și munca în domeniul muzicii, în fața publicului mai mult sau mai puțin avizat. Participarea la festivalul de la Viena este până în prezent cea mai mare reușită a orchestrei, după participarea la Festivalul Internațional “George Enescu”.
Pentru concertul de la Viena, echipa managerială Andante a ales un repertoriu reprezentativ, dar și de efect pentru public. Acesta a cuprins piese din repertoriul universal – din Sibelius și Ceaikovski, dar și piese din repetoriul românesc clasic – “Balada” de Ciprian Porumbescu, avându-l ca solist pe Teodor Arnăutu, dar și contemporan – o piesă compusă de târgovișteanul Radu Mihalache, de asemenea “Dansuri Românești” de Bela Bartok.
“Experiența de la Viena a fost unică. Am dirijat până acum numai în țară și eram învățat cu publicul de aici. În afară, atmosfera este altfel, simți presiunea chiar dacă ești cu spatele, mai ales în Viena – capitala muzicii europene. Experiența aceasta o să mă ajute foarte mult în carieră”, consideră Emanuel Gavrilescu, dirijor permanent.
Pentru membrii orchestrei – soliști în acest concert, emoțiile și experiența au fost cu atât mai mari. “Pentru mine a fost primul concert ca solistă și a fost o experiență uimitoare din toate punctele de vedere, de la relația cu colegii până la momentul evoluției pe scenă. Au fost emoții intense, dar o experiență care mă va ajuta în parcursul meu muzical” este de părere violoncelista târgovișteancă Idaira Butăroiu, în vârstă de 18 ani, multiplu premiată pentru talentul ei șlefiut de la o vârstă fragedă.
“A fost pentru prima data când am cântat ca solistă cu orchestra de camera, fără dirijor. Îmi doream de foarte mult timp și a devenit realitate. Am lucrat cu foarte multă dedicare. Cei din orchestra m-au încurajat și au fost alături de mine”, ne-a împărtășit și târgovișteanca Teodora Stroe, elevă în clasa a XII-a la Colegiul Național Dinu Lipatti din București și vioara a doua în orchestra Andante. “Participarea la acest festival m-a ajutat foarte mult în parcursul meu violonistic pentru că mă încurajează să muncesc în continuare la fel de mult ca până acum și să îmi doresc și mai multe realizări de acest fel. Îmi doresc să aduc fericire oamenilor prin ceea ce pot eu să ofer, ca ei să fie îmbrățișați de muzica mea”, a completat Teodora.
Participarea la Festivalul Internațional al Orchestrelor a fost de altfel o încurajare de a excela în continuare pentru tot colectivul orchestrei. “Încurajați de succesul obținut la Viena, avem în vedere două obiective majore pentru 2025: din nou participarea la Festivalul „George Enescu” și participarea la un festival similar cu cel de la Viena, dar la Paris”, a completat Ciprian Râvnic.