Gazeta Dambovitei | Cele mai noi știri din Targoviște și Dâmbovița

Ediția de weekend, nr. 3702/3703
16-1-2022

O copie a sabiei lui Ştefan cel Mare a ajuns la Târgovişte

O copie a celebrei săbii a domnitorului Moldovei, Ştefan cel Mare, a fost dăruită astăzi de vicepremierul Gabriel Oprea, Arhiepiscopului Târgoviştei, Nifon Mihaiţă, cu prilejul sărbătorii Sfântului Nifon. La rândul său, Nifon i-a acordat vicepremierului distincţia Arhiepiscopiei Târgovişte: Crucea Valahă.

Vicepremierul Oprea a participat astăzi la ceremoniile organizate de Arhiepiscopiei,dar şi la agapă organizată după momentele oficiale.

Originalul sabiei lui Ştefan cel Mare se află în patromoniul Muzeului Topkapi din Istanbul (Palatul sultanului Suleiman), fiind una din cele mai importate piese ale colecţiei de arme.  Mânerul sabiei se termină cu un buton aplatizat sub formă de disc, placat probabil cu aramă. Pe fața superioară a discului apare inscriptia: „Eu domnul Stefan, voievod!” împreună cu semnul crucii.

sabie

Există două variante distincte referitoare la modul în care sabia a părăsit Moldova. Conform uneia dintre ele, sabia a fost dăruita de Ștefan cel Mare sultanului, cu putin timp înainte de a muri. În acest fel, Ștefan a dorit să recunoască meritele unui adversar redutabil. Cea de-a doua legendă plasează momentul pierderii sabiei la sfârșitul primei domnii a lui Petru Rareș. Fiu al lui Ștefan cel Mare, Petru a încercat să redeschidă lupta cu Imperiul Otoman în 1538. Campania de represalii a sultanului Soliman Magnificul avea să ducă la pierderea domniei și la refugierea lui Rareș în Transilvania. Trupele otomane au impus ca domn al Moldovei pe Ștefan al V-lea, cunoscut ca „Lăcustă-Vodă“. Turcii au jefuit tezaurul Moldovei înainte de a se retrage, luând cu ei și sabia lui Ștefan cel Mare. Timp de 460 de ani, sabia nu a mai părăsit Turcia. Ea a fost expusă ultima dată în țara noastră în iulie 2004, la Muzeul Național de Artă al României. Cu această ocazie Guvernul Turciei a donat o copie a sabiei statului roman.

Distribuie:

Leave a reply


hymarco
novarealex1.jpg Valeriana

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
getsbet Gopo

CITEȘTE ȘI

kiss2022-01.jpg
romserv.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Webhosting Armand Media