Toate punctele, de pe ordinea de zi a Adunării Generale a Acționarilor NuclearElectrica legate de proiectul reactoarelor modulare mici (SMR) de la Doicești nu au întrunit numărul de voturi necesare. Unul din puncte era decizia de continuare a proiectului, conform studiului de prefezabilitate. Ministerul a transmis ulterior într-un comunicat de presă că punctele de pe ordinea de zi vor fi reluate în altă ședință “cu respectarea strategiei de dezvoltare a proiectului. Avem nevoie de o viziune calibrată și integrată asupra proiectului, care va intra, în perioada următoare, în a doua etapă de dezvoltare”.
Dezvoltatorul american NuScale a înregistrat un eșec uriaș în toamna anului trecut, când proiectul din Idaho (SUA), unde trebuia să fie dezvoltate primelor mini-reactoare, a fost anulat pe motiv că s-a dovedit prea costisitor, mult peste așteptări. România urma să fie a doua țară pe lista NuScale pentru construirea acestor SMR-uri. Prin încheierea proiectului American înainte să înceapă, România devine prima țară în care NuScale ar putea implementa proiectul.
Și în cazul Doicești se pune problema finanțării. Două dintre punctele care nu au trecut la vot țineau de domeniul financiar: “Aprobarea încheierii unui parteneriat direct cu DSPE BETA PRIVATE EQUITY FUND (un fond de investiții corean) în calitate de investitor în compania de proiect RoPower Nuclear S.A” și “Aprobarea majorării plafonului împrumutului acordat de SNN în temeiul Contractului Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023 până la concurența sumei de 243,000,000 USD, și încheierea Actului adițional nr.2 la Contractul Cadru de împrumut nr.1 din data de 16.08.2023, cu mențiunea ca accesarea acestui împrumut se va face de către Societatea Ro Power Nuclear S.A numai în măsura în care nu se va putea asigura finanțarea Proiectului din alte surse (capital social, generat prin modificarea structurii acționariatului RPN, sau împrumuturi/credite bancare sau alte surse de finanțare) și, oricum, numai până la identificarea unor astfel de alte surse de finanțare”.
NuScale vrea să construiască aceste reactoare la Doicești în contextul în care a anunțat că va avea o politică de eficientizare a costurilor care să aducă economii anuale de 50-60 de milioane de dolari, în condițiile în care bilanțul pe 2023, a arătat o pierdere în creștere cu 27% față de 2022. Și în anul precedent a avut pierderi, acestea ridicându-se la 141,6 milioane dolari, conform hotnews.ro
Proiectul american a picat în condițiile în care NuScale a anunțat că nu a găsit clienți pentru energie, și din cauza unui preț de producție prea mare. Decizia de a amplasa primul SMR din SUA în Idaho Falls a avut sens, arată The Telegraph. Orașul este mic (70.000 locuitori), găzduiește Laboratorul Național Idaho, specializat în cercetarea nucleară a guvernului federal încă din anii 1940. Proiectul s-a bucurat, de asemenea, de sprijin din partea administrației prezidențiale, lucru care este tot mai rar în SUA. Administrația Trump a aprobat un plan de 1,4 miliarde USD de susținere a costurilor proiectului, iar sprijinul a fost continuat sub președintele Joe Biden. NuScale este singurul dezvoltator din afara Rusiei și Chinei care a primit certificarea pentru proiectarea unui SMR. Energia nucleară este sprijintă, de asemenea, prin Legea de reducere a inflației a lui Biden, cu credite fiscale, atât pentru a menține producția din centrale nucleare existente, cât și pentru a stimula investițiile în SMR și alte reactoare avansate. Cu toate acestea proiectul nu a fost viabil.
@gazeta.dambovitei Detalii in Gazeta Dâmboviței.ro #dambovita #5pasidebine #videoviral #fypシ #tiktokdambovita #deseuri #perchezitii