În vederea continuării programului Top 27 (topul cuceririi celui mai înalt vârf din fiecare țară a Uniunii Europene), o parte din membrii Asociației de turism „Chindia” au început antrenamentele încă din această lună, deschizând poteci noi în zăpada proaspăt căzută la sfârșitul săptămânii trecute.
Joi, 10 ianuarie 2013, Nicu Posta și Ileana Bocanciu au deschis poteca, printre urme de căprioare, cerbi, iepuri sau vulpi, pe traseul Dobrești – Podul lui Baltag – Șaua Orzea – cabana Scropoasa – Cheile Zănoaga Mare, fiind preluați cu un autoturism echipat de iarnă de la cabana Zănoaga de colegii lor de drumeție montană.
Vineri, 11 ianuarie 2013, o echipă formată din Marius Prundaru, Ileana Bocanciu, Ana Maria și George Stan (ambii din București) și Nicu Posta a urcat cu telecabina până la Babele, apoi, pe o ninsoare ușoară, de feerie, au străbătut Platoul Bucegilor – șaua Sugarilor – Muntele Obârșia (pe traseul de iarnă) – Pintenul Văii Cerbului – Vârful Găvanele – Stația Meteo Omu. Traseul a fost străbătut în aproximativ 4 ore, atât din cauza zăpezii mari din porțiunea finală, cât și a vântului care a început să bată pe după vârful Bucura. Dupa cum se stie, cabana Omu este inchisa permanent de la 1 noiembrie pana pe 30 aprilie, iar zapada de aproape 2 metri care se strange in zona este un argument convingator (foto 1). După ce au băut un ceai și au consumat ceva energizante, montaniarzii ATC au coborât, din nou, pe traseu cu zăpada foarte mare (peste 1 metru), prin Mecetul Turcesc – cascada Obârșiei ajungând (după aproximativ 3,5 ore) la Refugiul Salvamont Dâmbovița, la vechii lor prieteni și colaboratori. De menționat că acest traseu este interzis iarna turiștilor, iar reușita parcurgerii lui de către echipa menționată se datorează atât experienței montane, a cunoașterii zonei la perfecție, cât și echipamentului adecvat unui astfel de sezon (bocanci, parazapezi, pioleți, bete, haine de iarnă, mănuși, ochelari etc.) (foto 2).
Sâmbătă, 12 ianuarie, echipa a fost mărită cu alți „veterani” ATC (Florina Mocanu, David Malaut, Nini Porojan) atacând un alt loc de suflet al zonei – cascada Burlacului, aflată la ieșirea văii Horoabei din Canion (foto 3).
Seara, în sunet de chitară, au fost rememorate amintiri din vechile ture montane și s-au făcut planuri de aniversare.
Înființată la 15 decembrie 1983, ATC va prezenta un program aniversar care se va întinde de-a lungul întregului an 2013, cu finalizare specială în luna decembrie a acestui an.
Nicu Posta
Președinte de onoare ATC