Dâmboviţa a pierdut specialistul în matematici (pentru cine nu îşi mai aduce aminte, e vorba de Florin Popescu, fost olimpic naţional la această disciplină). În lipsa sa, cu riscul de a-i supara pe mulţi (dacă nu cumva chiar pe toţi), îndrăznim să facem câteva calcule pentru Festivalul Medieval Dracula Târgoviște. Lămuresc din capul locului că personal susțin evenimente de acest gen care, cu o organizare adecvată și dorință de a fi mai mult decât un decont de cheltuieli, pot aduce unui oraș un renume și o cinste deosebită. Subliniez că am participat la evenimente de gen din afara graniţelor judeţului, încă din perioada de pionierat a acestora (şi am şi o diplomă în arheologie medievală, deci iubesc această perioadă istorică.)
Acum, strict pe cifre: 250.000 de lei alocare de la Consiliul Local al Municipiului Târgoviște, plus 100.000 alocare de la CJD, înseamnă 350.000 (sau 3 miliarde și jumătate pentru cei obișnuiți cu vechile valori). Patru zile de festivalul rezultă cam 87.500 de lei pe zi (incluzând și luni, zi în care a plouat non stop, deci nu s-a întâmplat nimic).
De banii aștia, Gabriel Boriga a apreciat pe pagina sa de FB că au venit 8.000 de spectatori numai la Atacul de Noapte. Ceva mai rezervat, că doar a dat și mai puțini bani, Adrian Țuțuianu a numărat, tot pe FB, un mai modest alai de spectatori de 2.000 de suflete (subliniem că cifra președintelui CJD e mai realistă.) Cât despre cheltuială în sine Țuţuianu spune că nu sunt bani mulți având în vedere că predecesorul său Florin Popescu a cheltuit mai mult pe „Școala Altfel” în 2012, iar primarul Boriga, încă odată mai mult pentru „Revelionul” din 2011. Cheltuielile amintite sunt reale. Aşa a fost, doar că la vremea respectivă preşedintele CJD Tuţuianu era în opoziţie şi reclama aceste practici de sifonare a banului public prin organizarea de evenimente din bani public, cu votul consilierilor locali şi judeţeni care (sic!) nu cer niciodată cheltuielile defalcate. Şi din reclamaţie în reclamaţie a ajuns să organizeze și domnia sa tot felul de festivaluri…deci să nu faceţi ce zice popa, ci ce face popa, ar fi deviza administraţiilor locale, indiferent de culoare politică.
„Atacul de Noapte” a fost piesa de rezistență a festivalului. Doar că în mare parte a dezamăgit: sunetul a fost prost, multe momente de „tragere de timp”, o oarecare lipsă de viziune regizoral istorică. Cascadoriile în mare parte au fost interesante, iar cei câţiva actori au ridicat spectacolul. „Miile” de spectatori au văzut, însă, cu greu ce se întâmplă în arenă, în lipsa unei tribune sau ceva asemănător. Mulţi au ales, în ciuda uzanţelor, să se caţere pe cetate pentru a reuşi să vadă show-ul. Aşa cum am abordat subiectul şi cu alţi câţiva colegi de breaslă, mai reuşit a fost parcă Atacul de Noapte a lui Lupaşc, de acum 5 ani. Mai închegat ca spectacol şi poate şi cu un farmec deosebit dat de prezenţa unui mare actor precum Mircea Albulescu. Poate la anul, organizatorii vor învaţa din greşeli şi vor da Târgoviştei un spectacol demn de momentul istoric invocat.
Şi poate tot la anul vom coborî din sfera preocupărilor înalte gen Corul Mandrigal sau Hamlet, ca nuca-n perete la un festival ce se vrea unul de mase, care să aducă turişti în vechea cetate. Cele 200 – 300 de spectatori pe care le-au reunit cele două evenimente parcă nu merită cheltuiala. Corul Madrigal poate cânta oricând, cu bilet, la Târgovişte, iar Hamlet poate fi jucat oricînd, cu bilet sau fără, tot la Târgovişte, fiind piesa pusă în scenă de Teatrul din oraş. Sau dacă nu se poate fără sfera înaltă de cultură, măcar în acelaşi interval să oferim altceva unui public care poate vrea să se distreze, să cânte şi să danseze, ca la un festival – ceva gen HARA, formație potrivită cu spriritul evenimentului. Şi poate, în 2015, avem şi altceva decât meşteşugarii care se pliază pe toate manifestările din cetate, sunt şi meşteri tradiţionali şi meşteri medievali şi meşteri populari, orice se cere. Și poate ne ținem și de programul anunțat. Că așa e pe la festivalurile serioase, dacă scrie 5 în program, păi 5 e! S-ar impune și un responsabil de organizare persoană juridică din afara administrației. Unul căruia îi dai bani să facă, dar îi ceri și niște rezultate concrete, palpabile. Și dacă ratează, e bun de plată!
Autorităţile au cerut clemenţă, fiind primul an de organizare şi, cel puţin Adrian Ţuţuianu, a recunoscut că nu a fost ceea ce se dorea. Că vrem, că nu vrem, acordăm o clemenţă scumpă, în valoare de 350.000 de lei, costuri de festival din taxe şi impozite locale plătite de târgovişteni şi dâmboviţeni. Cică la anul băgăm vreo 15 – 20 000 de lei în publicitate, să afle turistul că facem ceva pe aici. Lucru care se impunea după părerea mea, încă, de la această ediție.
Acestea fiind spuse, aşteptăm păreri pro şi contra. Ce v-a plăcut, ce nu, ce propuneri aveţi pentru Festivalul Medieval Dracula, ediţia 2015.
Iubitorii de cultura sunt cei care platesc bilet. Adica apreciază actul artistic atat de mult încat contribuie financiar pentru sustinerea lui, domnule cetatean Munteanu. Restul e doar vorba…
daca d-na crina zamfirescu voia bilet pentru concertul corului MADRIGAL ar fi putut obtine.In muzeul de istorie a fost concertul fiidca Targovistea nu are o sala de spectacole.Trupa HARA a fost pentru d-na crina zamfirescu ,iar corul MADRIGAL pentru oamenii iubitori de cultura.
A fost scos din greseala. Erau doua comentarii identice si s-a bifat gresit cand s-a dorit scoaterea unuia dintre ele. Am rezolvat. Multumim!
Am postat și eu un comentariu, acum aprox. o oră. Un comentariu critic la adresa oportunității acestui festival medieval și la modul cum s-au cheltuit banii publici pentru acesta și cum a lăsat de dorit organizarea lui.
Comentariul a apărut la rubrica de comentarii, după care a dispărut, apoi.
De ce ?
IDEEA UNUI ASTFEL DE FESTIVAL E SUPER BUNA. AM PARTICIPAT SI AM REMARCAT
PUNCTE TARI
* RECITALUL CORULUI MADRIGAL- DE ZILE MARI, CHIAR DACA REPERTORIUL ALES-RENASTEREA- A FOST PUTIN CAM INERT, FINALUL CONCERTULUI A FOST CHIAR MINUNAT. APRECIEZ MADRIGALUL SI PRESTATIA SA
* PIESA ATACUL DE NOAPTE-RECUZITA, PERSONAJE
* DECORUL NATURAL
PUNCTE SLABE
* SONORIZAREA DIN TIMPUL ATACULUI DE NOAPTE A FOST SUB ORICE CRITICA. OAMENII DE PE RUINE NU AU INTELES NIMIC, DOAR AU INTUIT CE SE PETRECE
* PARTICIPAREA ARTISTILOR SI MESTERILOR CU ACELEASI PREOCUPARI INTR-UN NUMAR MULT PREA MIC PENTRU ANVERGURA FESTIVALULUI
* LOCURILE PENTRU SPECTATORI LA ATACUL DE NOAPTE MULT PREA PUTINE. IN PICIOARE DACA STATEAI SAU PE ZIDURI ERAI INCONJURAT DE TIGANI FUMATORI CARE TE INNECAU CU TIGARILE LOR
SUCCES …LA ANUL..
Festivalul acesta artificial se inscrie in linia binecunoscuta de cheltuit bani in gol, de catre, onor, Primaria Targoviste. Ce crestere de patriotism si apetit istoric va aduce in randul tinerilor aceasta susanea cu mici, bere si palose incrucisate, cu strigaturi ? Apa de ploaie, dupa parerea mea. Corul Madrigal era anuntat ca va canta la ruinele Curtii Domnesti, vineri seara si lumea orbecaia pe acolo degeaba, cand…ce sa vezi ? corul Madrigal concerta la Muzeul de Istorie, fara nicio publicitate facuta la timp noii locatii. Cu putina lume-n sala… Trist, foarte trist. O caruta de bani publici aruncati degeaba pe o actiune fara niciun impact !
exact cum ai zis> SIFONAREA BANILOR PUBLICI!
Cum sa faci un festival inainte de vacanta si de concedii?? de ce atata graba? pentru ca trebuia golit bugetul pana pleaca boriga din biroul de primar absolut nemeritat. cine isi aduce aminte cum plateau oamenii protocalii tiganii sa il voteze stie ce zic.
si nu e doar un festival, sunt doua, mai e prostia de babel, a regizorului fara cariera ranin, tot inainte de vacanta si de concedii ca s a nu poata veni nimeni, desigur. asta e mai scump, se pare. teatrul municipal a fost oricum conducta de sifonare catre presa locala a banilor publici, poate se face o data isi o ancheta!
amintiti-va doar ca acest asa zis primar a inchis Termica si a lasat copiii in frig asta iarna. acum ii arde de festivaluri si nimeni nu il opreste.
si inca ceva de c enu se sesizeaza nimeni ca primaria, in dosarul in care boriga a primit 3 ani cu suspendare, a depus dupa termen cererea de daune materiale? Cine oare sa fi fost cel care l-a ajutat astfel pe seful lui sa nu plateasca nimic pentru ce a furat? Presa locala puteti face o ancheta pe aceasta tema? DNA, dooooormi?
Cum se gasesc cate unii sa critice si sa faca ei calcule manati de instincte si interese politice.
Dupa ce ca nu avem mai nimic de renume in orasul asta mic in afara acestei cetati care sa ne faca si pe noi cunoscuti si sa avem de ce ne bucura , se gasesc cate uni sa faca calcule…
Preventiv va spun: hai sictir !
Eu sunt de parere ca sunt bine venite aceste evenimente, ba chiar ar trebui sa fie mai dese. Ce tot o tinem cu criza… cu banul public… Banul se inmulteste daca il pui in miscare si de aceea eu cred ca trebuiesc organizate mai des evenimente de masa, care chiar daca putini, aduc si turisti.
Cat despre furt… este adevarat se furaaaaaa… dar pentru asta ar trebui ca organele abilitate sa-si faca treaba si atunci totul va fi bine.
La editia asta NOTA 20 pt HARA in rest … nu am vazut nimic special, o terasa … 3 casute cu o masuta si inca 10 casute la care se lucra inca in timpul spectacolului… si sa vrei sa faci ceva in timpul evenimentului nu aveai cum… cred ca totusi nu avem persoane care sa organizeze ceva de o asemenea amploare si care sa si reuseasca sa multumeasca, cat mai multe persoane.
Poate la anul…
Pregatirea pentru festival a inceput in urma cu mai bine de doua luni, deci nu a fost vorba doar de 4 zile, ci de circa 60 de zile de munca. Iar aceasta munca implica si ea destui bani cheltuiti, pe langa cheltuielile pentru recuzita, costume, muzica, sunet si lumini, efecte, figuratie, cascadori, actori, regizori, etc. Dar e mai usor sa criticam…
Au prăpădit banul public. Profita de faptul ca DNA nu prea intra în amănunt când vine vorba de acțiuni culturale. Și totuși, cu banii ăștia multe se puteau face pe parcursul mai multor weekend-uri (cu soare).
Sa verifice prognoza de acum, este simplu http://www……...