Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a discutat joi cu fermierii din Lunguleţu, care au fost prezenți la protestul autorizat pe tema captărilor de apă din râul Dâmboviţa. În speță, situați a fost generată de un control al reprezentanților Apelor Române care au găsit un agricultor care iriga cu apă din râu, fără autorizațiile legale în cazul folosirii unor instalații cu o capacitate mai mare de 0,2 litri/secundă (foto). Sub această capacitate legea nu se pune problema autorizării. Fermierii știu că legea îi obligă la încheierea unui contract dacă irigă cu apă din râu, iar mulți dintre ei sunt în legalitate. Alții însă refuză din diverse motive. Mai sunt și agricultori care au puțuri alimentate din pânză freatică, situația nefăcând obiectul discuțiilor de astăzi.
Printre țipete, invocări divine și explicații sau puncte de vedere mai mult sau mai puțin clare, la finalul discuțiilor de astăzi concluzia a fost că oamenii pot iriga din Dâmbovița. “Se poate iriga la Lungulețu până la 31 decembrie. În maximum o lună de zile se va face o modificare legislativă prin care cine vrea să beneficieze 2 lei mia de metri de apă, ministerul va plăti 2 lei dumneavoastră nu plătiți nimic. Dacă vreți să beneficiați de 50% subvenție pentru combustibilul folosit trebuie să aveți un contract prin care să demonstrați ca irigați.” a concluzionat ministrul după un dialog tensionat și fragmentat de intervențiile celor prezenți.
Apele Române însă au transmis un mesaj public din care reiese fără echivoc că toți agricultorii trebuie să intre în legalitate, conform prevederilor Legii Apelor, o lege din 1996, foarte puțin aplicată.
“Situația pe râul Dâmbovița a fost deblocată. Fermierii își pot iriga în continuare culturile agricole!
Administrația Națională „Apele Române” anunță că situația generată de captările de apă de pe râul Dâmbovița a fost soluționată, în urma intervenției echipelor noastre de la nivel central și local.
În urma dialogului purtat între Apele Române Argeș-Vedea, fermieri și autoritățile locale, s-a ajuns la un acord de principiu: fermierii vor putea continua să utilizeze apa din Dâmbovița pentru irigații, cu condiția semnării unui contract legal cu Apele Române, conform legislației în vigoare.
„Situația de la Lungulețu s-a rezolvat. Am avut un dialog direct cu fermierii, iar până la 15 septembrie vom centraliza lista celor care doresc să folosească apa din Dâmbovița. Ulterior, vom semna un contract-cadru care va include condițiile tehnice, programul de furnizare și tarifele. Prețurile sunt accesibile și nu vor afecta viabilitatea economică a fermierilor. Am discutat aceste aspecte și cu ministrul Agriculturii, domnul Florin Ionuț Barbu”, a declarat Sorin Lucaci, directorul general al ANAR.
În prezent, există suficientă apă atât pentru irigații, cât și pentru alimentarea cu apă potabilă a Capitalei. Nu se pune problema întreruperii alimentării cu apă a Bucureștiului.
În paralel, Apele Române a inițiat discuții la nivel guvernamental pentru a stabili un mecanism clar de reglementare a utilizării apei pentru irigații, astfel încât să fie protejat interesul public privind alimentarea populației.
Administrația Națională „Apele Române” rămâne ferm angajată în protejarea și gestionarea echilibrată a resurselor de apă, în beneficiul populației și al sectorului agricol.”
Folosești, plătești este și mesajul care vine din zona Ministerului Mediului. “Legea va fi respectată. Există astăzi şi înţeleg din discuţiile purtate cu reprezentanţii Apele Române, că au avut loc deja întâlnirile cu reprezentanţii agricultorilor din zonă şi cu toţii au căzut de acord că vor respecta legea şi că vor fi încheiate aceste protocoale. Deci, una peste alta, legea este făcută ca să fie şi respectată, dar ea are aici şi un sens, are un rol. Un rol de a putea să gestionăm o resursă care, repet, este limitată”, a spus Diana Buzoianu, la Antena 3 CNN.
Dacă este după cum spune ministrul agriculturii, 2 lei pe mia de metrii cubi este totuși o sumă modică.
Cel puțin pentru moment, lucrurile par a fi rezolvate la Lungulețu. Pe viitor însă e nevoie de claritate și predictibilitate pentru că situațiile în aplicarea legislației nu pot fi cârpite mereu de pe zi pe alta, iar rezolvările nu trebuie să fie mereu generatoare de “tap tap” pe tik-tok.