ortooxacell kiss2022.gif Flax

Iluzia siguranței! Primăriile din două orașe împart populației măști fără protecție contra virusurilor

Măștile de protecție sunt accesoriul de care oamenii au mare nevoie în această perioadă, în care întreaga planetă încearcă să se apere în fața unui nou virus, care se transmite prin picături de salivă sau mucus, eliminate prin tuse sau strănut. Măștile vor deveni obligatorii din 15 mai în toate spațiile închise și mijloacele de transport.

Pentru siguranța cetățenilor, foarte multe administrații locale au reașezat cheltuielile bugetare și au făcut și achiziții de măști și mănuși. Vorbim de măști chirurgicale, care pot opri răspândirea virușilor. Astfel de măști au fost deja împărțite în Târgoviște și Moreni, dar și în comune precum Cobia sau Dragomirești (sunt doar câteva exemple). Chiar dacă o mască sau două reprezintă o protecție insuficientă, în timp, având în vedere că nu pot fi purtate cu eficiență maximă mai mult de 4 ore consecutiv, măștile chirurgicale asigură, folosite corect, protecție în fața coronavirusului, în sensul netransmiterii acestuia. Este adevărat că oamenii se pot infecta luând virusul pe mâini, în lipsa unei igiene adecvate, dar măcar administrațiile locale nu și-au bătut joc, oferind un produs bun. Organizația Mondială a Sănătății și alte instituții internaționale de sănătate au menționat că măștile fabricate manual sau din pânză/bumbac/tifon nu protejează împotriva infecției cu coronavirus.

Totuși, unii au ales să ofere doar iluzia unei protecții. Primăriile Răcari și Titu au folosit bugetul cumpărând și împărțind măști textile pe care producătorii au avertizat, în mod corect și transparent, că nu sunt medicinale, nu oferă protecția contra virusurilor si transmiterii lor și nu sunt testate în acest sens.

Primăria Titu a oferit fiecărei gospodării un set de 5 măști din bumbac. Producătorul are în ofertă și câte 10 filtre de protecție medie (nu se specifică care este durata de viața a acestui filtru), cu precizarea clară că: “acest tip de mască nu este una medicinală și nu a fost testată în prealabil împotriva virusurilor.” Prețul cu care setul apare pe site-ul producătorului este de 20 de lei, redus de la 39. Deci nu sunt mai ieftine decât măștile chirurgicale care se găsesc, în farmacii și cu 3 lei, aici fiind însă vorba de o altfel de achiziție, en gros.


Un alt exemplul este al primăriei Răcari. Astăzi, Marius Caravețeanu a anunțat pe facebook că va începe distribuirea de măști către populație. “Operațiunea măști pentru populație” a început cu câteva fotografii în care aleșii locali purtau măști chirurgicale, anunțând că le vor da oamenilor măști de cârpă: “Stai acasă! Venim noi la tine! Venim până te găsim! Respectă instrucțiunile de folosire!” Producătorul atenționează că nu e vorba de măști medicinale, nu înlocuiesc măști medicinale cu filtre de protecție speciale și nu asigură protecție împotriva infecțiilor virale respiratorii. De asemenea, producătorul scrie că nu “își asumă răspunderea pentru eventualele situații de îmbolnăvire”. Pe internet astfel de măști se vând cu aproximativ 25 de lei bucata.


Problema e mai delicată la Răcari, unde au fost confirmate 65 de cazuri de coronavirus, majoritatea din satele comunei. De aceea este condamnabil moral, dacă nu și sub alt aspect, iluzia pe care autoritatea locală le-o vinde oamenilor că vor fi protejați de măștile cumpărate din taxele și impozitele lor. La fel de bine puteau fi îndemnați să poarte un fular pe care îl au acasă sau poate o eșarfă electorală, împărțită în anii trecuți de aceeiași edili, fiind vorba de fix același lucru, dar fără efort bugetar. Măștile oferite nu sunt sterile, spune tot producătorul care arată că ele trebuie „denocivizate”. Câți oameni știu acest cuvânt? Termenul este „moștenit” din vechiul Normativ republican pentru acordarea Echipamentului Individual de Protecție și Echipamentului de Lucru al lucratorilor și se referă la curățarea, spălarea, dezinfectarea periodică a echipamentului murdărit, în spălătorii, cu produse chimice speciale! De unde vor lua oamenii aceste produse? Sunt ei abilitați să facă „denocivizarea”? Fostele întreprinderi aveau personal calificat pentru acest lucru.

În acest fragil context, colegii de partid ai celor doi primari, respectiv conducerea PNL Dâmbovița a atenționat: “Fiți conștienți, domnilor pesediști care acum vă plângeți că nu aveți bani, că aveți datoria de a gestiona cu prudență fondurile unităților administrativ teritoriale pe care le conduceți și nicidecum să faceți risipă din banii publici pentru a vă îmbogăți atât voi, cât și acoliții dumneavoastră. Nu profitați de toată situația aceasta pentru a obține în nume propriu foloase materiale, nu jonglați cu banul public după bunul plac, iar atunci cu siguranță vor fi fonduri suficiente pentru gestionarea crizei.
Cheltuiți responsabil, achiziționați la prețurile reale, nu umflate si astfel aveți certitudinea că veți dispune de bani pentru a le oferi cetățenilor siguranța de care au nevoie în lupta cu acest virus.” Este adevărat că mesajul era doar pentru pesediști!

Până la momentul redactării acestui material, nici unul din cei doi edili nu a fost văzut putând măști de genul celor oferite localnicilor, ci doar măști chirurgicale!

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media