Bibliotecile au menirea de a informa populația, dar și obligația morală de a face acest lucru în mod corect și complet. În acest sens, încă din anul 2009, Centrul EUROPE DIRECT Târgoviște a încercat să aducă informația europeană mai aproape de cetățenii județului prin intermediul celor care au ca principal rol diseminarea informației – bibliotecarii. Astfel, la această dată în Dâmbovița funcționează un număr de peste 80 de puncte de informare europeană care sunt deservite de bibliotecari/voluntari, toți în slujba cetățeanului.
Pentru a stimula implicarea acestora, dar și pentru a răsplăti pe cei care desfăşoară activităţi cu tematică europeană, precum şi acţiuni de diseminare a informaţiei europene, Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa prin Centrul EUROPE DIRECT Târgovişte a organizat în această toamnă concursul cu premii Activ, informat și nonformal în…Europa de acasă.
Concursul a cuprins 10 secțiuni și fiecare dintre acestea a avut premii pentru cei care au ocupat locul 1 cu seturi de cărți cuprinzând volume dedicate copiilor și adolescenților, atât de necesare în activitatea de zi cu zi a unei biblioteci publice și alte surpize.
Secțiunile, respectiv câștigătorii sunt:
PREMIUL I:
- Pentru implicare în diferite proiecte – Mortoiu Izabela – Biblioteca Comunală Bezdead.
- Cea mai bună fotografie a unui eveniment – Gângă Constantin Florinel – Biblioteca Comunală Brănești.
- Cel mai bun eveniment desfășurat online/Cea mai bună campanie de promovare pe facebook a unei biblioteci/punct de informare europeană – Barbu Florina – Biblioteca Comunală Ciocănești.
- Cel mai bun film de prezentare al unei biblioteci (maxim 5 minute – Oprescu Aurora – Biblioteca Comunală Văleni Dâmbovița.
- Cel mai bun eveniment pentru copii/tineri – Dobre Cătălina – Biblioteca Orășenească Răcari.
- Cel mai bun material tipărit de promovare (pliante, fluturași, afișe, programe, semn de carte, reviste, calendare, broșuri, etc) – Avrămescu Maria – Biblioteca Orășenească Fieni.
- Cea mai frumoasă bibliotecă/Cel mai frumos punct de informare europeană din Dâmbovița – Barbu Georgiana Cateluța – Biblioteca Comunală Raciu.
- Educația timpurie în bibliotecă – Porojan Gianina – Biblioteca Comunală Vulcana Pandele.
- Cea mai bună promovare a valorilor locale (tradiții, obiceiuri, locuri de vizitat, personalități locale etc) – Loliceru Aurora – Biblioteca Comunală Valea Mare.
- Premiul special al juriului – Lixăndroiu Mariana – Biblioteca Comunală Gura Foii.
PREMIUL II:
- Pentru implicare în diferite proiecte – Dumitrescu Violeta – Biblioteca Comunală Ocnița.
- Cea mai bună fotografie a unui eveniment – Beldiman Diana și Daniela Florea – Biblioteca Municipală Moreni.
- Cel mai bun eveniment desfășurat online/Cea mai bună campanie de promovare pe facebook a unei biblioteci/punct de informare europeană – Antohi Ana – Biblioteca Comunală Conțești.
- Cel mai bun film de prezentare al unei biblioteci – Barbu Georgiana Cateluța – Biblioteca Comunală Raciu.
- Cel mai bun eveniment pentru copii/tineri – Lixăndroiu Mariana – Biblioteca Comunală Gura Foii.
- Cel mai bun material tipărit de promovare (pliante, fluturași, afișe, programe, semn de carte, reviste, calendare, broșuri, etc) – Barbu Georgiana Cateluța – Biblioteca Comunală Raciu.
- Nu s-a acordat.
- Educația timpurie în bibliotecă – Oprescu Aurora – Biblioteca Comunală Văleni Dâmbovița.
- Cea mai bună promovare a valorilor locale (tradiții, obiceiuri, locuri de vizitat, personalități locale etc) – Cristea Maria – Biblioteca Comunală Nucet.
- Premiul special al juriului – Dimache Vasilica – Biblioteca Comunală Bucșani; Mițoi Steliana – Biblioteca Comunală Gura Ocniței și Manole Georgeta – Biblioteca Comunală Crevedia.
Echipa Centrului EUROPE DIRECT Târgoviște a considerat că o competiție între bibliotecari ar crește calitatea evenimentelor organizate și a informației care ajunge la cetățeni, iar prin acest fapt toate categoriile de public ar beneficia de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană.
În 2023, competiția este la a 9-a ediție, dar echipa EUROPE DIRECT dorește să transforme acest început în tradiție. Festivitatea de premiere s-a desfășurat la sala de conferințe a Bibliotecii Județene Ion Heliade Rădulescu Dâmbovița.
La cele 10 secțiuni au fost înscrise 47 de lucrări din 18 biblioteci, însemnând tot atâtea puncte de informare europeană reprezentate.