Echipa proiectului Erasmus+ de participare Activism si voluntariat pentru persoanele cu nevoi speciale a finalizat la sfârșitul lunii februarie cursul de Advocacy și activism și evenimentul de advocacy sub formă de teatru forum de la Pucioasa, din Dâmbovița. Cursul s-a axat pe drepturile persoanelor cu nevoi speciale, cum să relaționeze tinerii cu acestea, ce presupune voluntariatul și activismul în acest domeniu și cum pot milita pentru drepturile acestor persoane. Activitățile de tip non-formal și informal au abordat și posibilitățile de implicare civică a tinerilor din România și cum pot ajuta la incluziunea persoanelor cu dizabilități.
La curs au participat 27 de tineri între 16 și 19 ani din Dâmbovița și Cluj, printre care și persoane cu nevoi speciale și, în cadrul evenimentului de teatru forum, au fost acompaniați de încă 28 de tineri și 4 cadre didactice de la Colegiul Național Nicolae Titulescu din Pucioasa. Piesa de teatru forum pusă în scenă a expus în mod practic importanța găsirii propriei voci, a vorbit despre ce să faci și ce să nu faci într-o situație reală din viața unui adolescent și cum să iei atitudine, cum să îl ajuți pe cel de lângă tine, cum și de ce să pui limite la comportamentul celuilalt față de tine. Tinerii au rejucat piesa cu diferite soluții, așa cum se procedează la teatrul forum, iar ”actorii” și spectatorii s-au ridicat la înălțime și au dezătut la final și problematica expusă.
Ambele activități s-au desfășurat în format fizic la Pucioasa și a presupus și participarea la piesa de teatru Nora de la Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște și derularea unui experiment în orașul Pucioasa în diferite roluri: persoană în scaunul cu rotile, persoană nevăzătoare sau persoană cu deficiențe de auz pentru a observa accesibilitatea din diferite spații publice sau interacțiunea cu cetățenii pe stradă sau în magazine. Cursul s-a adresat în mod specific tinerilor din Dâmbovița și Cluj, cu vârste cuprinse între 15 și 19 de ani, care studiază în licee pedagogice, științe sociale sau urmează studii universitare precum pedagogie, psihologie, științe medicale și sociale.
Impactul activităților propuse în proiect este, în primul rând, de a pune bazele dialogului și cooperării între tinerii dornici de a voluntaria, copiii cu dizabilități, familiile acestora și specialiști. Proiectului vizează educarea și promovarea participării active a tinerilor în acțiuni de voluntariat cu copii și tineri cu dizabilități mintale și intelectuale. Prin intermediul acestui proiect, Asociația THINK BIG din Dâmbovița din Dâmbovița și Asociația EDUCATIV din Cluj, în colaborare cu Asociația Părinților Copiilor cu Sindrom Down, și-au asumat o misiune vitală de responsabilizare a tinerilor și de încurajare a implicării acestora în sprijinirea copiilor și tinerilor cu dizabilități.
Voluntariatul pentru copiii și tinerii cu nevoi speciale oferă atât o experiență extrem de plină de satisfacții, cât și de provocări. Echipa proiectului crede cu tărie că este un demers esențial pentru persoanele care se pregătesc să devină profesori, psihologi, asistenți sociali, asistente medicale, medici și alte profesii conexe. De asemenea, reprezintă o oportunitate de implicare a comunității și de partajare a resurselor (timp, energie, cunoștințe și pasiune) pentru a promova incluziunea. Acest proiect va oferi tinerilor din cele două județe șansa de a înțelege valoarea voluntariatului și, în același timp, de a cunoaște situația actuală a copiilor cu dizabilități din școlile de stat, din centrele de reabilitare și problemele cu care se confruntă familiile. Participanții vor avea ocazia de a discuta cu experți, cu profesioniști care lucrează în prezent direct cu acești copii și de a interacționa direct cu copiii înșiși.