kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Florentin Gheorghe i-a adus la Târgoviște pe studenții străini cărora le predă în cadrul unei Școli de vară

În cadrul celei de-a 62-a ediție a Cursurilor de vară de Limba Română, Cultură și Civilizație Românească organizate de Universitatea București, Profu’ de Română, Florentin Gheorghe, a adus la Târgoviște marți, 30 iulie a.c., peste 40 de studenți străini dornici să învețe despre cultura noastră, dar și despre istorie.

whatsapp image 2024 07 31 at 11.31.22 whatsapp image 2024 07 31 at 11.15.13

Pentru mine este prima dată când particip la această școală de vară, unde susțin un atelier de multimedia. Este o plăcere să lucrez cu studenți străini, atât de interesați de limba și cultura noastră.

Marți, pe 30 iulie a.c., am decis să îi aducem în Târgoviște, orașul în care locuiesc, pentru că este un loc încărcat de istorie, fostă capitală a Țării Românești vreme de secole, un loc cu o încărcătură spirituală și culturală deosebită, unde s-au tipărit primele cărți pe teritoriul țării noastre.

Apoi, după această incursiune în istoria României, am mers la părinții mei, care locuiesc într-un sat la 45 de minute de Târgoviște, unde ne-am bucurat de mâncăruri tradiționale românești și de muzică și dansuri populare. Sper că a fost e experiență inedită pentru ei, pe care o vor ține minte”, a declarat drd. Florentin Gheorghe, cel care a susținut și cursuri de limba română pentru studenții străini din cadrul Universității din București.

whatsapp image 2024 07 31 at 11.16.59

Turul orașului pentru studenții străini a început în unul dintre cele mai frumoase puncte de acces în fosta Cetate de Scaun – Gara din Târgoviște. Au văzut locul unde s-a pus definitiv capăt regimului totalitar din România, apoi au pornit la pas, pe Bulevard, spre centrul orașului. Florentin le-a vorbit despre domnitorii Țării Românești și despre alte personalități locale, iar studenții au vizitat Mitropolia, Primăria, unde au stat de vorbă și cu Cristian Stan, primarul Municipiului, dar și Centrul Vechi, Curtea Domnească și, bineînțeles, Mănăstirile Stelea și Dealu.

whatsapp image 2024 07 31 at 11.05.51 whatsapp image 2024 07 31 at 11.07.12

După multe plimbări, discuții și informații fascinante, Florentin le-a arătat studenților străini și ce-nseamnă o masă în familie, așa cum se cuvinte. În Odaia Turcului din comuna dâmbovițeană Mătăsaru, părinții lui Florentin le-au pregătit studenților o masă cu mâncăruri și băuturi tradiționale și, ca la fiecare petrecere românească, nimeni n-a stat la masă atunci când a-nceput să cânte muzica populară.

whatsapp image 2024 07 31 at 11.13.06 whatsapp image 2024 07 31 at 11.22.32 whatsapp image 2024 07 31 at 11.22.32 (1) whatsapp image 2024 07 31 at 11.24.30 whatsapp image 2024 07 31 at 11.24.30 (1)

Alături de Florentin, studenții au mai fost însoțiți și de câțiva dintre profesorii lor, dar și de conf. univ. dr. Ionuț Geană, directorul școlii de vară.

Participanții celei de-a LXII-a ediții a Cursurilor de vară de limba română, cultură și civilizație românească de la Facultatea de Litere, Universitatea din București, au venit marți, 30 iulie, în vizită la Târgoviște, fosta capitală a Țării Românești. Cursanți din toate colțurile lumii (Australia, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Coreea, Croația, Franța, Germania, Italia, Japonia, Luxemburg, Polonia, Serbia, Spania, Statele Unite ale Americii) au luat la pas bulevardul Carol I (sau al castanilor, cum e mai cunoscut), oprindu-se în vizită la catedrala mitropolitană, la primărie – unde au fost întâmpinați de domnul primar Cristian Stan și doamna viceprimar Monica Ilie. Vizita a continuat la mănăstirea Stelea, Curtea Domnească, parcul Chindia și mănăstirea Dealu.

Excursia a culminat cu un copios prânz câmpenesc la familia lui Florentin Gheorghe (profu’ de română) din satul Odaia Turcului, com. Mătăsaru, unde cursanții au încercat bucate tradiționale, gătite cu multă pricepere și dragoste.

Școala de Vară a Universității din București reprezintă cea mai veche inițiativă a unei universități românești de a promova limba și cultura română în lume. De-a lungul a peste jumătate de secol, Cursurile de vară ale Universității din București și-au câștigat un binemeritat prestigiu prin participarea a numeroase cadre didactice universitare din țară și străinătate, precum și a unor distinși academicieni, oameni de cultură, artiști. Manifestările anuale datează din anii ’60, când marele lingvist Alexandru Rosetti a inițiat acest demers la Sinaia, continuat vreme îndelungată de profesorul Boris Cazacu”, ne-a împărtășit Directorul Școlii de vară.

whatsapp image 2024 07 31 at 11.25.57

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media