Finanțarea afacerilor agricole este un proces complex, pentru care există o varietate de fonduri și subvenții disponibile. Fermierii și antreprenorii din agricultură pot obține sprijin financiar și prin credite nebancare, oferite de instituții financiare de microcreditare. Creditele pentru agricultură pot fi pentru capital de lucru, pentru investiții, dar și cu destinație mixtă.
Planificare și viziune în afacerile agricole
Pentru a obține finanțarea afacerilor agricole este important să elaborezi un plan, având în vedere structura de business, obiectivele, dezvoltarea preconizată și resursele necesare. Dacă intenționezi să aplici și să obții finanțare pentru un proiect specific, cum ar fi modernizarea infrastructurii sau diversificarea culturilor, ai nevoie de un plan structurat și de o viziune clară.
Pentru o afacere în domeniul agricol poți obține fonduri de la instituții și organisme diferite. Subvențiile guvernamentale pot fi solicitate cu respectarea criteriilor de eligibilitate. Pentru fonduri europene trebuie să accesezi programele disponibile și să îndeplinești condițiile solicitate, pentru a convinge de viabilitatea proiectului, realismul și fezabilitatea acestuia.
Identificarea surselor de finanțare pentru afacerile agricole
Sursele de finanțare pentru afacerile agricole pot fi cele tradiționale, oferite de bancă, dar la fel de bine se poate vorbi și despre soluții financiare de la instituțiile nebancare, de microcreditare. Spre exemplu, ai posibilitatea să obții un credit de până la 45.000 lei, cu garanție personală, pentru o perioadă de 48 de luni. Ai răspuns în două zile și confort sporit, deoarece instituția impune un pachet minim de acte. Printre beneficiile pe care o astfel de formă de creditare le oferă se numără perioadă de grație și grafic flexibil de rambursare.
Pentru sume de peste 45.000 de lei, fără a depăși 700.000 de lei, și o perioadă de creditare de cel mult 60 de luni, sunt necesare garanție personală și garanție bun mobil, respectiv garanție bun imobil pentru cele mai mari sume împrumutate.
Pentru că afacerile au nevoi diverse, creditele agricole cu avans zero pot fi personalizate specificului activității desfășurate. Cu alte cuvinte, ai posibilitatea să obții cea mai avantajoasă formă de finanțare pentru tine. Poți beneficia de consultanță specializată pentru accesarea fondurilor și câștiga un partener financiar de încredere pentru proiectele viitoare.
Cine poate beneficia de un credit pentru agricultori?
În contextul dezvoltării afacerilor agricole, accesul la fonduri și subvenții poate juca un rol esențial. În acest sens, este important de știut că eligibilitatea pentru un credit agricol include diferite forme de organizare. Astfel, pot beneficia de un credit pentru agricultură companiile care sunt de tip SRL, SA, PFA, II, IF, cei cu profesii libere și cabinetele.
Destinații posibile ale creditelor pentru afaceri agricole
Finanțarea afacerilor agricole presupune că banii accesați printr-un credit nebancar pentru agricultură pot fi direcționați către capital de lucru, pentru investiții sau pot avea destinație mixtă, pentru ambele tipuri, capital de lucru și credit pentru investiții. Alegerea îți aparține, în funcție de nevoi și de proiectele avute în vedere. Condiția minimă este să înregistrezi cel puțin trei luni de activitate economică, la momentul depunerii solicitării pentru accesarea fondurilor.
Prin creditul pentru capital de lucru bani se pot direcționa către achiziția de semințe, îngrășăminte, ierbicide, fungicide, se pot face plăți către furnizori, plata salariilor sau a taxelor la stat, dar se pot întrebuința și pentru refinanțarea creditelor de capital de lucru de la alte instituții.
Un credit pentru investiții îți oferă posibilitatea achiziției de utilaje agricole, terenuri agricole, hale, depozite, construcției de sere, solar, grajduri, magazii pentru depozitare, achiziției de animale sau sisteme de irigații. Și acest tip de credit se poate folosi pentru refinanțarea împrumuturilor de investiții de la alte instituții financiare.
Cum se poate obține finanțarea afacerilor agricole?
Pachetul minim de documente solicitate pentru finanțarea afacerilor agricole are în vedere actul de identitate al celui care depune cererea, dar și a fidejusorului, alături de acte care confirmă desfășurarea activității firmei. În anumite condiții, pot fi necesare și alte documente specifice.
Primul pas în obținerea finanțării este depunerea cererii online, prin completarea câmpurilor aferente formularului de pe site-ul instituției financiare nebancare. În cel mai scurt timp, un reprezentant va lua legătura cu tine și îți va spune care sunt pașii de urmat. Dacă ai unele neclarități sau îți dorești o discuție cu un expert, înainte de a depune solicitarea de creditare, poți merge în agențiile fizice, pentru mai multe informații.
Pasul următor se referă la depunerea actelor necesare, pentru care aștepți analiza și decizia finală. În final, după acceptarea dosarului, banii îți vor fi virați în contul bancar indicat. Returnarea creditului se poate face online, utilizând serviciul de internet banking, dar și numerar, prin virament bancar.
Accesarea fondurilor și subvențiilor necesare finanțării afacerilor agricole este o etapă importanță pentru succesul activităților desfășurate. Creditele pentru agricultură oferite de instituții financiare nebancare pot fi soluții eficiente. Pentru a te bucura de toate avantajele pe care le poți obține cu un astfel de produs, trebuie să te documentezi înainte și chiar să discuți cu un consultant din partea instituției! Vei avea toate informațiile necesare pentru ca decizia finală să fie în cunoștință de cauză.
Sursa foto Shutterstock
Urmăriți canalul Gazeta Dâmboviței pe WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaA0mwD9Bb5wjpzNBo1D
@gazeta.dambovitei #tiktokdambovita #videoviral #viatalatara #stiridambovita #foryou #5pasidebine #fy