Sărbătoarea Recoltei, petrecută în mod responsabil printre legume certificate bio, la ferma bio&co de lângă București București.
- Peste 200 de persoane din comunitatea locală din satul Ciocănari, județul Dâmbovița, și din București au ales să își petreacă Ziua Recoltei, sărbătorită pe 15 octombrie, în mod responsabil, înconjurați de legume cultivate de echipa fermei certificată ecologic bio&co.
O mare parte dintre persoanele care lucrează la ferma ecologică bio&co sunt adulți din medii vulnerabile, Sărbătoarea Recoltei fiind o ocazie specială prin care munca lor de la fermă este recunoscută de către întreaga comunitate. Sâmbăta trecută, de la orele dimineții, oamenii au venit cu mic, cu mare, debordând de curiozitate și s-au bucurat de aer curat și de un tur complet al fermei bio&co, oferit de către cei doi ingineri agricoli ai fermei.
Astfel, invitații au aflat informații noi despre fiecare legumă în parte, dar și despre cum sunt îngrijite în mod ecologic, fără pesticide și fără solarii încălzite și au gustat legume direct din solarii. „Legumele sunt cultivate la Ciocănari de oameni vulnerabili din sat, care, înainte de a face parte din acest proiect, trăiau la limita sărăciei din lipsa unui loc de muncă. Am creat această fermă pentru a le oferi un trai mai bun și pentru a cultiva totul așa cum se făcea pe vremuri – natural. Toate sunt distribuite local, în fiecare miercuri, sub formă de abonament”, spune Andreea Despa, șef echipă ferma bio&co.
În cadrul evenimentului, Ana Maria Răducanu de la Magazin Zero Waste București a explicat ce înseamnă un comportament sustenabil, dar și ce beneficii are acesta, atât pentru mediul înconjurător, cât și pentru fiecare individ în parte. Cori Grămescu, speaker în cadrul Sărbătorii Recoltei, a susținut și promovat inițiativa fermei de a fi consumate doar legume produse local, de sezon La ferma bio&co se încurajează consumul legumelor de sezon, cele 8 solarii ale fermei nefiind încălzite. Săptămânal, în ziua de miercuri, coșurile pline cu legume proaspăt culese sunt livrate în circuit închis în București și județul Ilfov, către persoanele abonate la coș. Cei interesați pot intra pe site-ul fermei și opta pentru un coș single sau familial, pe care-l pot ridica de la unul dintre cele 12 puncte de livrare din București, sau pot opta pentru livrarea la domiciliu.
Ferma bio&co este o inițiativă a Asociației Ateliere Fără Frontiere, un ONG care lucrează cu persoanele vulnerabile, cărora le oferă un loc de muncă în atelierele lor dezvoltate în jurul conceptului de economie circulară (educlick, remesh, bio&co) și îi pregătesc pentru piața muncii din România.