EXCLUSIV: O tabără militară de voluntari germani va restaura un cimitir din Primul Război Mondial, aflat în Titu

 Amenajat în anii 1917 – 1918, Cimitirul de onoare de la Titu (Sălcuţa) este un monument unic pe teritoriul judeţului Dâmboviţa. Cimitirul a intrat în atenţia Uniunii Populare Germane pentru Îngrijirea Mormintelor de Război (VDK –  www.volksbund.de), care reprezintă statul german în aplicarea Acordului inter-guvernamental româno-german din 1996. VDK  va organiza în această toamnă o tabără militară de voluntari pentru reabilitarea cimitirului a precizat, în exclusivitate pentru Gazeta Dâmboviţei, Cristian Scarlat, şeful reprezentanţei VDK în România.
 Cimitirul de onoare de la Titu a fost amenajat în anii 1917-1918 de către Administraţia militară germană de ocupaţie, după planurile arhitectului peisagist R. Lange, pe un teren de cel de  1300 mp,  donat de un proprietar român. R. Lange a menajat şi Cimitirul de onoare “Pro Patria” din Bucureşti.  Cimitirul a fost reamenajat în perioada interbelică de către Societatea ”Cultul Eroilor” cu sprijinul statului german.
Aici au fost înhumati militari germani, austro-ungari, dar şi romani, care au murit în luptele din noiembrie 1916 în aceasta zonă. De asemenea, după război, tot aici au fost strămutate osemintele militarilor îngropaţi în diferite locuri din judeţul Dâmboviţa, acest cimitir devenind unul centralizator. La Sălcuţa au fost aduse, de exemplu, şi osemintele militarilor germani din cimitirul de onoare de la Teis. De altfel, pe crucile din beton sunt înscrise alături de numele celor înhumati şi localitatile de unde au fost strămutaţi. Astfel, pot fi citite denumiri precum Odobeşti, Stefăneşti, Târgoviste, Mărunţis, Valea Mare, Glâmbocată, Găeşti etc.
După al Doilea Razboi Mondial, în cimitir au fost îngropaţi  circa 40 de militari germani. Conform unor liste încă incomplete, în cimitirul de Sălcuţa sunt înhumaţi peste 470 militari germani şi austro-ungari, precum şi 70 de români.
“Cercetarea istorică va dezvălui, cu certitudine, noi aspecte privind soarta acestui cimitir de onoare, ca şi identitatea celor care îşi dorm acolo somnul de veci. Cimitirul se află în administrarea Consiliului Local Titu, iar regimul acestuia este reglementat de Legea 379/2003. Centenarul Primului Război Mondial ar fi fost un prilej de a îmbunătăţii fundamental starea cimitirului”, a declarat  Cristian Scarlat.
…………………………………………………….
Redacția mulțumește domnului Cristian Scarlat pentru amabilitate de  a ne pune la dispoziție date despre Cimitirul de Onoare Titu. 

Regata Valeriana

Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro