Sat de lăutari şi zidari, Ungureniul e pe care să le piardă pe amândouă îndeletnicirile. Lăutarii s-au lasat de cântat, cu două excepţii, una fiind formaţia Trident 1, iar zidarii se străduiesc din greu să ţină pasul cu vremurile.
Pentru nea Ion viţa era mai bună pe vremea împuşcatului: “Cântam la nunţi şi pe 12.000 de lei. Erau bani! Am fost mulţumit. Am dus-o bine. Tot ce am făcut acasă, atunci am făcut. Acum ne chinuim să întreţinem!” spune lăutarul. Şi acum are destule comenzi, dar vemurile s-au schimbat mult. Cu toate acestea, nea Ion este convins că lăutăria nu va dispărea. Îl încredinţează de asta şi familia sa care îi stă alături pe scenă: fiul Dan de la Ungureni, cunoscut acordionist şi nepoţii Valentina, Nicuşor şi Gabi. Cel mai mic dintre ei, Gabi are doar 14 ani şi este elev la un liceu din Târgovişte. Nea Ion cântă după ureche, dar ştie să descifreze şi o partitură. A învăţat în copilărie la Casa de Cultură din Târgovişte. Pentru ceilalţi partitura nu înseamană nimic. “Nici nu le foloseşte lăutarilor” crede nea Ion convins ca muzica acesta vine din suflet, nu din condei. Nici unul dintre membrii formaţiei nu a avut vreodată altă sursă de venit. Cu toţii trăiesc din cântec. “Păi din ce să trăim, dacă numai asta ştim să facem” întreabă retoric nea Ion.
În 60 de ani de cântec a strâns amintiri cu nemiluita. Spune, însă, că nu va uita niciodată o nuntă de la Scheiu, comuna Ludeşti, care a ţinut ca-n poveşti de sâmbătă până marţi. Iar obiceiul locului, cu o sârbă întinsă pe 2 ore, a fost poate printre cele mai grele momente artistice pe care le-a interpretat. A avut parte şi de necazuri, de nunţi sparte la jumătate, de încăierări între comeseni, de oameni care nu i-au mai plătit muncă, dar toate fac parte din viaţa breslei lăutarilor şi nu le regeretă. A văzut o singură dată străinătatea, când a mers în Italia cu ansamblul Fir de Dor din care a făcut parte în ţinereţe. Din mândrie, nu ar fi acceptat să cânte pe străzile oraşelor celebre, când aici la el în judeţ şi în împrejurimi este căutat de clienţi. Astăzi, este unul dintre puţinii lăutari care mai ştiu vechile melodii ale idolilor lui Neluţa Neagu sau Dona Dumitru Siminică.