Editorialistul Gazetei, Daniel Tache, analiză gramaticală pe raportul lui Toader! Concluzia: „Agramații care ne conduc”

Editorialistul de marți al  Gazeta Dâmboviței.ro, profesorul Daniel Tache a făcut o analiză gramaticală pe textul raportului întocmit de Ministrul Justiției, Tudorel Toader, prin care cere revocarea șefei DNA. După 13 pagini citite, concluzia editorialistului o puteți lectura mai jos.

AGRAMAȚII CARE NE CONDUC


1. „Avem o justiție – unii spun că este bună, alții spun că este rea.”
Formularea corectă: „Avem o justiție despre care unii spun că este bună….” Mi se pare nepotrivit să apelezi, într-un text oficial, la elipsă…
2. „Justiția… trebuie să fie bună, nu și rea!” Fie vorbitorul a vrut să spună „trebuie să fie bună, nu rea!”, caz în care adverbul „și” s-a cam rătăcit prin zonă, fie a vrut să spună ceea ce se înțelege din text, că justiția este bună și rea, afirmație care ar intra însă în contradicție cu sensul declarației inițiale: justiția este bună pentru unii, pentru alții, este rea, nefiind pentru nimeni atât bună, cât și rea.
3. „În urmă cu șase luni, se împlineau șase luni de la preluarea demnității de ministru al justiției, ne aflam împreună, aici, în sala de consiliu de la MJ, când prezentam direcțiile de modificare pentru legile justiției.” Nefericită alegerea de a izola, cu ajutorul virgulelor, paranteza „se împlineau șase luni de la preluarea demnității de ministru al justiției”. Abia după ce am citit de trei ori, am înțeles ce a vrut să spună: „În urmă cu șase luni – se împlineau șase luni de la preluarea demnității de ministru al justiției – ne aflam împreună, aici, în sala de consiliu de la MJ, când prezentam direcțiile de modificare pentru legile justiției.” Variantă: „În urmă cu șase luni, când se împlineau șase luni de la preluarea demnității de ministru al justiției, ne aflam împreună, aici, în sala de consiliu de la MJ, și prezentam direcțiile de modificare pentru legile justiției.”
4. „Legile de modificare a legilor justiției, au fost adoptate…” Nu știu ce caută virgula aici. Între subiect și predicat sunt trei atribute, nu trei atributive. Zic!
5. „După alte șase luni, se împlinește un an de la preluarea demnității de ministru al justiției, tot împreună ne aflăm în același loc și vă voi prezenta Raportul privind activitatea managerială de la Direcția Națională Anticorupție (DNA).” În fine, s-a hotărât să folosească și niște majuscule. Altfel, bănuiesc că învățătoarea, când era mic, l-a învățat că „și” nu poate fi precedat de virgulă. Iar ce a spus tovarășa e literă de lege. N-am altă explicație pentru neizolarea circumstanțialului de loc, într-un text în care plouă cu virgule… În plus, pentru evitarea ambiguității, cum raportul nu a fost întocmit de DNA, formularea firească era „Raportul privind activitatea managerială a Direcției Naționale Anticorupție.”

Acestea au fost primele 13 rânduri. N-am răbdare să corectez 35 de pagini.
Mă întreb totuși dacă, atunci când să întâmplă să ne uităm la textul unei legi ca mâța în calendar, de vină este nepriceperea noastră sau incapacitatea lor de a vorbi corect limba română.

Daniel Tache


Locuri de munca Restaurante


Gurmand + Raiman

 

Daca ti-a placut acest articol il poti distribui pe:

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Te rugam sa citesti politica de confidentialitate (click pe acest link) si sa bifezi casuta de mai jos daca accepti termenii si conditiile privind comentariile


#Citeste si:

Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Hotel Pestera Angajeaza - Locuri de munca Webhosting Armand Media Flax Gopo Star Sistems Security - Paza si protectie
Andrei House Livas locuri de munca