Conducerea COS Târgovişte a anunţat, astăzi, printr-un comunicat de presă că a încheiat un nou contract de muncă în urma negocierilor cu Sindicatul Metalurgistul şi că în urma semnării salarile şi beneficiile salariaţilor ar urma să crească. În acelaşi timp, ruşii se plâng că modificările legislative, inclusiv creşterea salariului minim pe economie, destabilizează financiar societatea şi acuză statul român că a renunţat la investiţiile în infrastructură, nepermiţând astfel dezvoltarea industriei.
„Conducerea COS Târgovişte SA a finalizat negocierile cu Sindicatul Metalurgistul Targoviște, în vederea încheierii unui nou contract colectiv de muncă, ținând cont că cel în vigoare expiră la data de 1 mai 2017.
De la 1 februarie COS Târgovişte a aplicat prevederile H.G. nr 1 din 6 ianuarie 2017, referitoare la majorarea salariului de bază minim brut de la 1250 de lei la 1450 de lei, ceea ce a determinat implicit majorarea sporurilor prevăzute în contractele individuale de muncă şi contractul colectiv de muncă. Ponderea sporurilor poate fi chiar şi de 100% din valoarea salariului de bază. Astfel, 863 de angajaţi au beneficiat de această majorare, fapt care a reprezentat un efort financiar major pentru societate, adică peste 3 milioane de lei pe an suplimentarea costului cu resursele umane. Aplicarea H.G. nr 1/2017 a reprezentat o lovitură grea pentru bugetul societăţii, în condiţiile în care prețul la oțel beton rămâne în continuare scăzut, iar măsurile promise de Guvern, care ar putea uşura sarcinile fiscale ale întreprinderilor, se lasă așteptate. Autorităţile au anunţat scăderea investiţiilor, iar proiectele mai vechi legate de autostrazi sunt, de fapt, sistate. Guvernul impune obligativitatea majorării salariilor, dar, în acelaşi timp, diminuează investiiţiile prognozate iniţial în domeniul infrastructurii, păstrând astfel cererea de produse metalurgice la un nivel foarte scăzut, care nu permite o relansare a acestei industrii.”, se arată în comunicat.
Conform conducerii COS, majorarea ar fi de 200 de lei pentru fiecare angajat, plus creşterea valorii primelor de Paşte şi de Crăciun. În plus, COS Târgovişte a anunţat un nou sistem de salarizare.
„În ciuda tuturor argumentelor pertinente prezentate de conducerea societății și a factorilor obiectivi care influențează rentabilitatea întreprinderii, sindicatul a insistat pentru majorarea câștigurilor și pentru salariații care aveau venituri mai mari decât salariul minim de 1450 de lei. Această creștere reprezinta o nouă suplimentare considerabilă a cheltuielilor cu forța de muncă într-o perioadă foarte scurtă, astfel că negocierile au fost marcate de unele momente tensionate, generate de disputele pe tema argumentațiilor. Soluția agreată în final a fost ca salariile tuturor angajaților să fie mărite cu 200 de lei brut faţă de cele din ianuarie 2017, concomitent cu majorări ale valorii tichetelor de masă și ale primelor de sărbători (Paște și Crăciun). Această creștere salarială este comparabilă, de exemplu, cu cea realizată de liderul producţiei auto din România, în condiţiile în care, spre deosebire de sectorul metalurgic în care activăm, industria auto a dat numeroase semnale în ultimii ani că este în reviriment, ştiut fiind şi că valoarea adăugată la aceste produse este net superioară.
În ciuda acestor îmbunătățiri semnificative în raport cu actualul CCM, au existat nemulţumiri provocate de unele “așa-zise sindicate”, care au indus în eroare angajaţii, prin intoxicarea cu informaţii false. S-au generat astfel tensiuni sociale care nu au îm piedicat totuși semnarea noului contract colectiv de muncă. Concomitent cu majorarea salariilor brute lunare, cu majorările la primele de Paște și de Crăciun și cu mărirea valorii tichetelor de masă, au fost păstrate beneficiile sociale (prima de Ziua Metalurgistului, cuantumul superior față de lege al unor sporuri variabile, durata superioară față de lege a concediului de odihnă, ajutoarele sociale pentru salariați, alimentația de protecție).
O altă iniţiativă majoră a conducerii COS Târgovişte, care se va realiza împreună cu angajaţii, este aceea de constituire a unui nou sistem de salarizare – mai transparent şi mai uşor de înţeles –, care să reflecte fidel statutul profesional al angajaţilor şi rezultatele obţinute.
COS Târgovişte este în continuare al doilea mare angajator în domeniul metalurgic din România, după ArcelorMittal Galaţi.”
Câțiva zeci de angajați ai COS Târgoviște, membri sindicat, au protestat pe 16 februarie, în fața societății. Salariații au afișat mesajul „Vă rugăm!” adresat conducerii COS. Conform unui comunicat de presă al sindicatului Valahia, organizatorul protestului, salariații au cerut: creşterea salariilor de baza cuprinse între 1250 lei si 2586 lei cu 16 , îngheţarea salariilor de bază cuprinse între 3000 lei si 3480 lei, ajustarea salariilor de bază care depăşesc valoarea de 3481 lei, pana la un nivel care să permită susţinerea creşterii salariale de 16%.
Conducerea COS a anunţat ajungerae la un acord cu un alt sindicat, Sindicatul Metalurgistului. În COS există încă un sindicat: Sindicatul Independent, iar unii dintre angajaţi s-au înscris în Sindicatul Valahia. Ulterior înscrierii sindicatul a anunţat că salariaţii memri ai acestui sindicat sunt pedepsiţi de COS Targoviste prin consemnare la domiciliu si plata cu 75% a drepturilor salariale.