kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

După COS şi UPET, ruşii vor să ştie care ne este „potenţialul economic”! Cum alte cuvinte: ce ar mai fi de luat!

Zilele trecute s-a aflat la Târgoviște ambasadorul Rusiei la București, Valery Kuzmin, primit cu exagerată amabilitate de autoritățile locale și județene, după pârjolirea de către investitorii ruși a două din cele mai importante unități economice ale Dâmboviței, moștenite din perioada comunistă: Combinatul de Oțeluri Speciale și Uzina de Utilaj Petrolier Târgoviște.  Kuzmin a spus în cadrul întâlnirii că: „Vrem să aflăm cât mai multe despre voi, despre potenţialul vostru economic. Mesajul meu este acela că suntem deschişi la dialog.”  

Până la descoperirea potențialului rămas, iată povestea potențialului pierdut! Sau mai bine spus, potențialul preluat de societăți cu capital rus sau aflate în jurul unor oligarhi ruși. După cele două experiențe ar fi cazul ca autoritățile să fie mai precaute când ne întreabă cineva de potențial!

COS Târgoviște vândut unui off-shore de apropiați ai lui Adrian Năstase! În timpul guvernării Tăriceanu, dispare din combinat Forja de Blocuri și Bare, singura instalație certificată NATO din Europa de Est

În 1970, încep lucrările de construcţie la Întreprinderea de Strunguari SARO, Întreprinderea de Becuri şi surse de iluminat Romlux (ambele intrând în funcţiune în 1972) şi la Combinatul de Oţeluri Speciale (COS). Echipate cu tehnică modernă şi înghiţind cele mai mari sume investite vreodată în economia Târgoviştei, cele trei întreprinderi erau furnizori de talie naţională, considerate capabile că concureze cu giganţii occidentali la nivelul calităţii produselor. Combinatul de Oţeluri speciale a fost inaugurat de Ceauşescu la 14 decembrie 1973, devenind principala unitate economică a oraşului şi unul din cele 10 astfel de combinate existente în lume.

La finalul anului 2000, întreprinderea avea profit de jumătate de milion de dolari. Cu o linie de producție proaspăt retehnologizată, uzina producea osii pentru trenuri de viteză şi palete de turbină pentru compania General Electric. Combinatul găsise piețe de desfacere în Germania, Italia, Anglia și Portugalia. În 2002, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului, succesoarea FPS, hotărăște vânzarea combinatului de la Târgovişte. În conducerea uzinei sunt numiţi: doi consilieri de-ai premierului Adrian Năstase, unul al şefului AVAS și deputatul PDSR, Ana Gheorghe. La scurt timp, Combinatul de Oțeluri Speciale face, galopant, datorii și devine păgubos pentru buget. Societatea se transformă într-o gaură neagră şi e potrivită pentru lista întreprinderilor bune de vândut. Pentru alegerea investitorului, AVAS pune o singură condiţie: minimum cinci ani de experiență în domeniu. Se înscriu în lupta pentru pachetul majoritar două firme – ERDEMIR ROMANIA SRL parte a Erdemir Group, cel mai mare producator de oțel din Turcia, şi off-shore-ul elveţian Conares Trading, cu legături în siderurgia rusească.

În august 2002 este perfectat contractul de privatizare. 76,7 la sută din acţiunile combinatului de Oțeluri Speciale Târgoviște sunt vândute cu 2.027.335,62 de dolari. Ucraina ar vândut un combinat similar la 15 miliarde de dolari.

Contractul este semnat. ERDEMIR ROMANIA SRL este descalificată, iar Conares Trading, societate fără experienţa solicitată în domeniu, devine proprietar majoritar al COS Târgovişte în urma unei negocieri directe. Conares Trading era un off-shore înfiinţat, cu câteva luni înainte de privatizare, în catonul ZUG, din Elveția, de rusul Vladimir Iorich, apropiat al oligarhului Igor Ziuzin, patron al grupului Mechel. Ziuzin este unul dintre cei mai puternici miliardari moscoviţi. Presa internaţională susţine că şi-a ridicat imperiul industrial sub protecţia Kremlinului postsovietic.

COS Târgoviște în 2015

În 2008, în timpul guvernării Tăriceanu, dispare din combinat Forja de Blocuri și Bare, singura instalație certificată NATO din Europa de Est și care se încadra în categoria capacităţilor speciale prevăzute de legea privind pregătirea în caz de război .  Utilajul ajunge în Rusia, la uzina MECHEL din Chelyabinsk, o zonă puternic industrializată. Utilajul este a fost relocat în ciuda faptului că investitorul nu ar fi avut voie să facă aşa ceva. Clauzele din contractul de privatizare prevăd că rușii trebuie să menţină toate utiliajele şi instalaţiile pentru apărarea naţională la parametri normali. Totuşi nimeni nu i-a deranjat pe ruşi.

În 2013, compania românească Invest Nikarom SRL a cumpărat întreprinderile metalurgice ale Grupului Mechel: Ductil Steel S.A., Câmpia Turzii S.A., Mechel Târgoviste S.A., Mechel East Europe Metallurgical Division SRL, Laminorul S.A. Acţiunile Mechel au fost vândute pentru o sumă de bani simbolică de doar 230 de lei. Firma Invest Nikarom are ca asociaţi în părţi egale pe Chumakova Svetlana (55 de ani) şi Chumakov Victor (58 de ani), ambii de cetăţenie rusă. La acest moment, COS este dezmembrat pentru fier vechi.

UPET, preluat în guvernarea Tăriceanu de o societate cu sediul în Insulele Virginele  ale Marii Britanii, pentru 835.200 de lei! Societatea era a unei rusoaice din Moscova. Terenul de sub  UPET era evaluat la vremea respectivă la 7.274.482 de lei!

Pe 8 august 1945, Arsenalul Armatei se reprofila în Atelierele CFR, devenind intreprindere constructoare de mașini și utilaje. 5 ani mai târziu se transformă într-o unitate modernă de producere a utilajelor destinate industriei petroliere.  În 1973,  cu ocazia implinirii a 100 de ani de la înființarea Arsenalului Armatei, Nicolae Ceaușescu venea la Târgoviște pentru a dezveli o placă comemorativă. Datele economice ale lui 1974 arătau că UPET deține 30 % din exportul producției industriale a județului. Produsele marca UPET, au ajuns în perioada 1970 – 1990 în toate colțurile lumii: URSS, Polonia, Turcia, fosta Cehoslovacie, Emiratele Arabe, Iran, Vietnam, Ungaria, Spania, Cuba sau Iugoslavia.

Privatizarea UPET a avut loc în guvernarea Tăriceanu, când centrul municipiului  a fost dat de pomană după cum reyultă din documente.

09.02.2002-Registrul Comerțului Dâmbovița emite certificatul de înregistrare al SC OMZ NEMO România SRL Târgoviște, având un capital social de 500 de lei, asociat unic fiind SC UPET SA Târgoviște. Activitatea principală este Fabricarea de articole de robinetărie, împuternicit fiind Ene Constantin, iar președinte al consiliului de administrație Dinu Marian Gheorghe, numit în 11.05.2004 și administrator.

01.06.2004-SC UPET SA Târgoviște, asociat unic, închiriază spații către OMZ NEMO România SRL Târgoviște

05.01.2005-SC OMZ NEMO România SRL Târgoviște își majorează capitalul de la 500 de lei la 1.454.282, 9 lei, reprezentând contravaloarea a 519 echipamente evaluate de o firmă clujeană, SC DARIAN ROM SUISSE SRL. Astfel, capitalul social se împarte în 145.428 de acțiuni, fiecare în valoare de 10 lei.

12.01.2005-Dinu Marian Gheorghe este înlocuit cu Tatarovsky Igor, cetățean rus, domiciliat în Moscova, strada Aivazovski, nr.6/1, apartament 371, Federația Rusă. Împuternicit rămâne tot Ene Constantin.

UPET Târgoviște în 2012

27.05.2005-Capitalul social este, din nou, majorat la 1.454.282, 9 lei la 7.274.282, 9 lei prin aportul în natură și terenul asociat ului unic SC UPET SA, compus din 1904 mp și construcțiile: magazie(327 mp) și hală armături (14.881 mp). Evaluarea terenului și a construcțiilor a fost făcută de aceeași firmă din Cluj. Capitalul este împărțit în 727.428 de părți sociale a câte 10 lei, aparținând asociatului unic SC UPET SA Târgoviște.

09.06. 2005 – Societatea SC OMZ NEMO ROMANIA SRL Târgoviște își schimbă denumirea în NEMO UPET SRL.

19. 07.2005 – Surpriză! Asociatul unic SC UPET SA Târgoviște se retrage. 50 % dintre acțiuni ajung la BURGESS GLOBAL INC., cu sediul în Insulele Vigrine ale Marii Britanii, reprezentată legal prin director Dexter Borwin, împuternicit fiind tot Ene Constantin. Restul de 50% ajung la TRIMAC CONSULTING LTD:; cu sediul în Market Square, Belize, al cărei director este MR. Edward Petre/Mears și împuternicit…Ene Constantin.

20.09.2005-TRIMAC CONSULTING LTD concesionează la numai două luni de la preluare 49% din partea sa către SEVERNAYA LTD, firmă înregistrată în Insulele Virgine ale Marii Britanii și reprezentată legal prin ALLA Mezhueva, cetățean rus cu domiciliul în Shekovo, regiunea Moscova. Prețul cesiunii este de 143.000 $. SEVERENAYA LTD garantează că SC NEMO UPET SRL va achita către fostul asociat unic SC UPET Târgoviște datoria de 1.011.000 $. BURGESS GLOBAL INC cesionează la rândul său cele 50% din acțiuni tot către SEVERNAYA LTD, valoarea cesiunii fiind de 145.000$. Cele 1% din părțile sociale  ale NEMO UPET aparținând tot TRIMAC CONSULTING LTD sunt cesionate separat, la o valoare de 1000$, binecunoscutei, deja, SEVERANYA LTD.

Rezultă că la un an și trei luni de la închirierea primului spațiu aparținând asociatului unic SC UPET Târgoviște, către SC NEMO UPET Târgoviște, suprafață de 19.904 mp și construcțiile aferente acestuia în plin centrul municipiului Târgoviște ajung în mâna unei societăți cu sediul în Insulele Virginele ale Marii Britanii (SEVERNAYA LTD), reprezentată legal de o doamnă din Rusia. Administratorul Ene Constantin, prezent de la început în toată afacerea nu mai apare în niciun act oficial. SEVERNAYA LTD a dat lovitura la Târgoviște. Cele două societăți care i-au concesionat acțiunile au făcut-o la un preț subevaluat respectiv 288.000 $, reprezentând echivalentul a 836.200 de lei. Terenul de sub SC NEMO UPET era evaluat la vremea respectivă la 7.274.482 de lei. Cu un mărunțiș de 835.200 de lei, SEVERNAYA LTD a devenit, în 2005, asociat unic al SC NEMO UPET Târgoviște. Aproape gratis!

 

 

 

 

Distribuie:

Un comentariu la „După COS şi UPET, ruşii vor să ştie care ne este „potenţialul economic”! Cum alte cuvinte: ce ar mai fi de luat!”

  1. o documentare exhaustivă de bună calitate, felicitări!
    pentru mine este de noaptea minții această întîlnire după experiențele nenorocite din jurul nostru descrise mai sus, iar ca „pretini” ai moldovenilor de peste Prut să nu fi aflat cîrmuitorii locali de comportamentul arogant al lui Kuzmin la vremea cînd era ambasador la Chișinău și tînărul de 18 ani era împușcat cu sînge rece: „În primul rând, nu isterizaţi situaţia.”
    mă, politicieni de stînsură, ce aveți cu tîrgul ăsta? 🙁

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media