Incertitudinea se pare că a ajuns să se reflecte și asupra noului an școlar și, în special, asupra părinților și elevilor. CEC Bank și Finzoom au realizat recent un studiu, în cadrul căruia au cercetat comportamentul părinților, deciziile financiare pe care le iau aceștia în ceea ce ține de pregătirea de noul an școlar. Rezultatele le prezentăm în acest articol.
Peste 90% din părinții chestionați au alocat maxim 1000 de lei per copil pentru pregătirea de nou an școlar
Bugetele părinților din România par a fi destul de modeste în acest an – doar circa 8,11% spun că au alocat cheltuielilor de pregătire pentru școală mai mult de 1000 de lei per copil. De asemenea, analiștii de la Promocodius.com, au confirmat că cererea de cupoane pentru haine de şcoală anul acesta este de aproape 2 ori mai mică decât anul trecut. Ei susțin că o cerere atât de scăzută se datorează dificultăților financiare cu care se confruntă acum românii.
Este vorba despre dificultatea cu care, de fapt, se confruntă în prezent și UE, dar și întreaga societate mondială. Creșterea a inflației a determinat o creștere galopantă a prețurilor, inclusiv la haine și încălțăminte. În acest context, mulți dintre părinți se gândesc de 2 ori înainte de a face o achiziție, iar setarea limitei de buget la nivelul de 1000 de lei este una mai mult decât logică în acest context.
Din cauza creșterii prețurilor, tot mai mulți părinți au devenit interesați de reduceri
Să nu uităm că toate aceste se petrec și pe fundalul creșterii galopante nu doar a prețurilor, dar și a popularității comerțului online. Mulți dintre părinții din România aleg să comande haine și încălțăminte pentru copii de pe internet din motiv că, cel mai des, achiziția online le permite să economisească.
Plus la aceasta, mulți dintre ei combină shoppingul online cu obținerea de coduri de reducere. Asemenea coduri de reducere au început să apară tot mai mult odată cu apropierea lunii septembrie – un exemplu relevant este același cod de reducere Bonprix, care a devenit disponibil recent, și care oferă reduceri de până la 25% la haine și încălțăminte.
În contextul în care același studiu a arătat că salariul lunar reprezintă principala sursă din venit din care părinții își îmbracă și încalță copii pentru școală, devine evident că o asemenea reducere este mult mai mult decât binevenită. O altă ocazie bună pentru părinții interesați să economisească este utilizarea codului de pe https://promocodius.com/ro/magazine/answear-cod-reducere. Acest promocode, la fel, poate oferi reduceri destul de simțitoare.
Practic fiecare al doilea părinte român susține că bugetul alocat pregătirii pentru școală a crescut
Inflația și incertitudinea economică despre care am vorbit mai sus poate fie resimțită cu ușurință și la analiza rezultatelor acestui studiu. Conform datelor, fiecare al doilea părinte susține că anul acest alocă cu 30% mai mulți bani pentru a-și îmbrăca și încălța copilul pentru școală.
Asemenea contexte ne dau clar de înțeles că inflația este ceva real, și nicidecum ceva inventat de către conducerea țării, cu scopul de a justifica și a explica anumite lucruri sau fenomene. Cu atât mai mult, devine evident cum aceasta pătrunde în toate domeniile vieții noastre sociale, ajungând chiar și până la pregătirea copiilor de școală – un aspect care ar putea părea extrem de banal la prima vedere.
Cert este că nu doar acest capitol de cheltuieli va face bătăi de cap părinților. Conform studiului realizat, circa 30% din români susțin că alocă bani și pentru ore de meditație, considerând că sistemul de învățământ de bază nu se descurcă cu misiunea pe care o are, iar copilul/copii au nevoie de ore suplimentare.
Și, nu în ultimul rând, părinții din România alocă bani și pentru tehnologie. Ecranele au devenit indispensabile în procesul educațional din prezent, în care lecțiile cu prezență fizică se perindează cu cele cu prezență online. Așadar, marea majoritate (peste 65%) din părinți mai alocă bani și pentru a cumpăra un smartphone sau tabletă, de pe care elevul va accesa orele online. Ceea ce este interesant aici, că doar 10% părinți optează pentru varianta de PC, deși aceasta, la prima vedere, se pare a fi cea mai comodă opțiune pentru orele online.