Direcţia Silvică Dâmboviţa – 2018, cel mai bun an pentru silvicultorii dâmboviţeni

Directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa ing. Costel Preda, a anunţat că anul 2018, care se va încheia peste câteva zile, a fost cel mai bun de până acum, silvicultorii dâmboviţeni reușind să depăşească toţi indicatorii stabiliţi de la nivel central. Instituţia de profil dispune de stocuri suficiente de material lemnos şi îi invită pe cetăţenii judeţului să-şi procure lemnele de foc în tot timpul anului, nu numai în perioada de toamnă – iarnă. 65.000 mc de material lemnos reprezintă cantitatea repartizată, în acest an, pentru consumul populaţiei, iar 10.000 mc reprezintă stocul actual de lemne de la Direcţia Silvică Dâmboviţa.

Rezultatele Direcţiei Silvice Dâmboviţa, certe, la 12 luni, ne arată că am realizat absolut toţi indicatorii. Vă spuneam, anul trecut, că 2018 va fi un an greu, şi aşa a fost, dar, credeţi-mă că nu vă mint, pentru Direcţia Silvică Dâmboviţa a fost cel mai benefic an din 2012 până în prezent, iar acest lucru se datorează tuturor colegilor silvicultori dâmboviţeni. Anul trecut, ştiţi că se vorbea de acea criză a lemnului. Niciodată nu v-am minţit, niciodată nu o să vă mint, au fost nişte răutăţi. La ora aceasta noi avem încă 10.000 mc pe stoc material lemnos.  Poate acum e mai greu de pătruns în pădure, dar pe drumurile forestiere se poate ajunge inclusiv cu Loganul, pentru că sunt întreţinute foarte bine de noi silvicultorii. Avem lemn şi în Centrul de Fructe Ulmi, de unde am asigurat anul acesta peste 1000 mc de material lemnos, numai pentru încălzirea locuinţelor. Deci, anul acestea, la sfârşitul lunii noiembrie, cred că ne ducem spre 65.000 – 66.000 mc în tot parcursul anului. La sfărşitul lui noiembrie am avut 63.000 mc valorificaţi către populaţie, respectând articolul 59 din Codul Silvic adică autorizăm partida, exploatăm, nu valorificăm o lună de zile decât către populaţia de pe raza comunei respective. Numai după ce au trecut 30 de zile şi nu sunt solicitări din partea cetăţenilor din unitatea administrativ teritorială respectivă, atunci putem să valorificăm pe raza judeţului.

Preţul mediu de valorificare material lemnos pentru încălzit locuinţe, specii diverse tari sau diverse moi (tei, plop salcie), este de 224 lei fără TVA, la drum auto, deci în pădure. Dacă te duci tu cu maşina şi îţi încarci, acesta este preţul mediu. La stejar şi fag  preţul este 300 de lei, la diverse moi avem şi 150 de lei. Deci, Direcţia Silvică Dâmboviţa valorifică pentru populaţie 65.000 mc numai anul acesta. Prin intermediul dumneavoastră vreau să informăm cetăţenii că nu se încheie nici iarna, nici anul şi nici aprovizionarea cu material lemnos pentru încălzit locuinţe, la 31 decembrie, pentru că aceasta era grija cetăţenilor. Noi exploatăm şi valorificăm de la 1 ianuarie până la 31 decembrie, pentru că suntem obligaţi să valorificăm materialul lemnos. Regia Naţională a Pădurilor nu poate să creeze numai stocuri. Noi avem 10.000 de mc stocuri. Imaginaţi-vă că sunt direcţii în ţară care au la răşinoase 50.000 – 60.000 mc stoc de material lemnos. Deci populaţia nu trebuie să intre în panică, pentru că poate achiziţiona prin cele 8 ocoale silvice ale Direcţiei Silvice Dâmboviţa material pentru încălzit locuinţe şi în perioada ianuarie – martie, în tot timpul anului. Avem mai puţine cereri decât putem să oferim noi pentru materialul lemnos”, a punctat directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, ing. Costel Preda.


Valeriana heidelbergcement


Gurmand + Raiman caleatargovetilor
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Statistici Trafic Google Analytics
Statistici Trafic.ro