Diareea călătorului este o afecțiune comună care se poate manifesta la persoanele ce călătoresc în zone diferite ale lumii. Cauzată de infecții bacteriene, parazitare sau virale, diareea călătorului se caracterizează prin dureri abdominale puternice, scaune moi și frecvente care pot conduce la deshidratare severă. Deși poate trece în câteva zile fără intervenție medicală, diareea călătorului poate să prezinte și simptome severe pentru care sunt necesare medicamente prescrise de medic sau chiar spitalizarea pentru o perioadă.
O parte a celor care vizitează diferite colțuri ale lumii s-au confruntat cel puțin o dată cu diareea călătorului. Îți prezentăm în continuare remediile utile pentru a trece peste această afecțiune neplăcută și îți spunem și care sunt simptomele care să te trimită la medic.
- Identificarea semnelor deshidratării
Una dintre cele mai grave probleme care apare în diareea călătorului este cea legată de deshidratare și efectele acesteia asupra organismului adulților și copiilor. Pierderea mineralelor din organism în urma vărsăturilor și a diareei creează un dezechilibru electrolitic ce trebuie compensat rapid. Copiii sunt cei mai expuși la această problemă și au nevoie de ajutor din partea părinților sau chiar a cadrelor medicale.
Simptomele deshidratării la copii și adulți sunt următoarele:
- gură foarte uscată, cleioasă;
- sete intensă;
- slăbiciune musculară;
- urină închisă la culoare;
- urinare rară;
- dureri de cap;
- amețeală și confuzie;
- plâns fără lacrimi la copii. (1)
- Rehidratare corespunzătoare
Consumul de apă, compot de fructe, ceai slab, supă limpede sau lapte la sugari poate să nu fie pe măsura pierderilor și atunci cei mici au nevoie de soluții de rehidratare pe care fie le recompui cu apă, fie le cumperi gata preparate din farmacii. Fluidele și electroliții pot fi administrate acasă, dar dacă simptomele devin severe va fi nevoie de compensarea pierderilor mineralelor în cadrul unităților spitalicești, sub atentă supraveghere medicală. (2)
Pot fi situații în care copiii, dar și adulții să necesite spitalizare pentru administrarea intravenoasă a lichidelor si soluțiilor de rehidratare sau chiar a unui antibiotic pentru ca organismul să poată lupta cu infecția.
- Hrănire adecvată
Alimentația în primele momente de la debutul diareei călătorului nu este posibilă și nici recomandată. Totuși, după restabilirea unui minim echilibru va fi nevoie și de o dietă adecvată situației pentru ca organismul să poată să îți revină. Într-o primă fază vor fi necesare mese mici și dese, cu alimente moi, care să nu aibă efecte diuretice.
Merele coapte, orezul, covrigeii uscați, biscuiții sărați, pâinea prăjită, bananele, cerealele sunt alimentele cu care vei reîncepe să te hrănești, treptat, până la dispariția diareei. Abia după parcurgerea acestei etape te vei putea reîntoarce la dieta normală și la hrana solidă. (3)
- Produse anti motilitate
Teoretic, înainte de a pleca într-o călătorie în afara granițelor țării, în special în zone unde igiena este precară, alimentarea cu apă potabilă deficitară, iar prepararea hranei și servirea ridică semne de întrebare, ar trebui să faci o vizită medicului de familie care să îți spună ce medicamente poți să ai la tine pentru situații neprevăzute și ce poți utilizat tu și copiii.
În farmacii există o gamă variată de produse care să îți vină în ajutor în diaree și care pot fi utilizate și în diareea călătorului. Medicamentele sau suplimentele alimentare fără rețetă care împiedică peristaltismul se administrează conform indicațiilor din prospect. Reacțiile organismului trebuie urmărite, iar dacă apar efecte adverse sau nu se observă o îmbunătățire a stării de sănătate, mergi la medic de urgență! (1)
- Administrarea antibioticelor
Antibioticele nu sunt recomandate pentru a trata diareea călătorului decât în situații deosebite. Când există infecții care nu pot fi ținute sub control altfel, medicul îți va recomanda antibiotice.
Uneori poți avea nevoie de ajutorul specialistului și pentru că în urma unui episod diareic medicamentele pe care le luai pentru alte boli cronice diagnosticate pot deveni ineficiente. Absorbția acestora nu se mai poate realiza normal în diareea călătorului, iar lipsa continuității tratamentului poate să conducă la alte simptome neplăcute. Pentru aceste situații ai nevoie de consult medical de specialitate și îngrijiri adecvate. (3)
Acest articol este informativ și nu conține suficiente date despre diareea călătorului pentru autodiagnosticare. Dacă crezi că te confrunți cu simptome ca cele menționate în acest material, mergi la medic și urmează indicațiile specialistului!
Surse de informare:
- Traveler’s diarrhea – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/travelers-diarrhea/symptoms-causes/syc-20352182
- Traveler’s diarrhea – https://wwwnc.cdc.gov/travel/yellowbook/2020/preparing-international-travelers/travelers-diarrhea
- Traveler’s diarrhea – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459348/