Părăsită de mai bine de 10 de ani, construcția care ar fi trebuit să găzduiască un liceu în localitatea dâmbovițeană Dărmănești, ar putea primi o utilitate. Din păcate, soluția pentru ruina de 1 milion de euro (valoarea construcției în 2002) a venit în an electoral, ceea ce complică lucrurile. Nu pentru că ar fi complicate, ci pentru că factorii politici au de luptat pentru voturi.
Clădirea a fost construită cu bani de la Banca Mondială într-un moment de isterie creată de speranța economică a județelor Prahova și Dâmbovița legate de construcția unei fabrici de electronice. 3000 de oameni au participat atunci la o bursă a locurilor de muncă în Dâmbovița, îndemnați de promisiunea a 2000 de locuri de muncă. Unii, “fericiţii” aleşi, au făcut cursuri de calificare, iar , în 2012, administraţia locală din Dărmănești, luată de val, a ridicat cu bani împrumutaţi la Banca Mondială un liceu tehnologic de 1 milion de euro. Aici urmau să fie şcolarizaţi, ca la carte, specialişti în electronică. Fabrica însă a rămas doar la stadiul de idee, iar construcția din comună a fost părăsită de nouă.
Au existat în timp, intenții verbale de preluare a acesteia pentru diferite destinații, dar nevoia de investiții pentru aducerea ei la un stadiu de utilizare i-a dat înapoi pe doritori. Totuși, anul trecut, un investitor din domeniul serviciilor medicale și conexe a făcut demersuri concrete și a înaintat o ofertă fermă pentru clădire. Aici ar putea funcționa un centru de recuperare medicală și un centru de îngrijiri paleative. Alt val de bucurie în rândul administrației, dar ce e val ca valul trece!
Când hotărârea de transfer din domeniul public în domeniul privat a fost pusă în fața votului Consiliului Local, votul a fost unul strict politic. Din 13 consilieri, cei 7 ai PNL au votat pentru, iar PSD și USR, împotrivă. Fiind nevoie de două treimi din voturile CL Dărmănești, hotărârea a picat la vot.
Primarul liberal al comunei, Valentin Mihalache, spune că va repune pe ordinea de zi a ședinței viitoare. Dacă va exista un consens politic, hotărârea va trece. Dacă nu, nu. Tergiversarea unei decizii favorabile ar putea determina și investitorul să se retragă, în condițiile în care răbdarea mediului economic este greu încercată de deciziile mediului politic.
Și abia a început anul electoral 2024…
Urmăriți canalul Gazeta Dâmboviței pe WhatsApp: https://whatsapp.com/channel/0029VaA0mwD9Bb5wjpzNBo1D