Curcubeu peste Târgovişte! Ce prevesteşte el?

 

Curcubeul este un fenomen optic şi meteorologic care se manifestă rar atunci când lumina  soarelui se refractă în picăturile de apă din atmosferă. De cele mai multe ori curcubeul se observă după ploaie, când soarele este apropiat de orizont.

În tradiţia populară românescă un asemenea fenomen nu putea să treacă neobservat. Credinţa era ca acea culoare care se vede mai pregnant decât celelalte va profeţi cum va fi anul agricol. Dacă era verde, anul urma să fie bun de iarbă şi fân, galbenul reprezenta grâul şi roşul, porumbul.

 

Iată şi legenda biblică a curcubeului: Iar după ce s-au retras apele, corabia a poposit pe muntele Ararat, aproape de Armenia, lângă Caucaz, că s-a văzut vârful muntelui. Acolo s-a oprit. Şi n-a ieşit Noe din corabie. După nouă zile Noe a dat drumul la un porumbel, să vadă dacă dă de pământ. Porumbelul a zburat şi a văzut că n-are de ce se agaţa şi a venit iar la Noe. Şi a dat drumul la un corb. Corbul a găsit niste hoituri, simbolul omului păcătos. Nu s-a mai întors corbul nici în ziua de azi. Porumbelul, când i-a dat drumul a doua oară, s-a întors cu o mlădiţa de măslin în cioc. Şi atunci Noe a coborât din corabie şi a adus mai întâi jertfaâă de mulţumire lui Dumnezeu. Când a adus jertfa de mulţumire, ploile încetaseră, şi deodată a apărut un curcubeu şi a auzit glasul lui Dumnezeu: “Nu te mai teme, Noe, acesta-i semn de legătura veşnică între Mine şi neamul omenesc. Curcubeul Meu va străluci pe cer totdeauna, când vor înceta ploile. Prima dată s-a arătat curcubeul când a ieşit Noe din corabie.”

curcubeu targoviste


Regata Valeriana

Gurmand + Raiman
Daca ti-a placut acest articol il poti distribui:

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro