Târgoviște găzduiește în perioada 10 – 16 iunie a XII-a ediție a festivalului Babel, festival internațional de artele spectacolului. Având în vedere participarea, Babel, ca importanță, este al doilea festival de teatru internațional care se desfășoară în România.
În această ediție vor veni la Târgoviștei trupe de teatru din peste 30 de țări, precum Algeria, Anglia, Arabia Saudită, Argentina, Armenia, Bahrain, Belgia, Bulgaria, Cehia, China, Coreea de Sud, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irak, Israel, Italia, Japonia, Lituania, Mexic, Norvegia, Polonia, Portugalia, Qatar, Republica Moldova, Scoția, Spania, SUA, Ucraina, Ungaria.
“Festivalul Babel a ajuns la cea de-a XII –a ediție, puteam să ajungem la a -15, a -16- a dar am avut pandemia, am avut dispariții din zona culturală târgovișteană, reapariții… Sigur lucrurile nu se întâmplă în realitate cum ni le imaginăm noi și în tempoul pe care încercăm să-l dăm noi culturii românești. Festivalul Babel, din punct de vedere al conceptului, al participărilor internaționale, este cam al doilea festival din România. 90% din țările care participă, sunt de pe 4 continente, este o ocazie unică pentru cei care iubesc teatrul în primul rând să vadă cum arată teatrul în alte spații geografice. Tema din acest an este CONEXIUNI. Nu știu ce înseamnă conexiunile pentru dumneavoastră, pentru fiecare este conexiunea pe care o avem cu internetul sau conexiunea pe care o avem între telefon și priză. Putem vorbi de foarte multe tipuri de conexiuni. Într-o perioadă în care se pierd conexiunile, noi crezând că suntem foarte conectați la tot ce este cultură, realitate, politică, dar se pare că nu. (…) Pentru mine este foarte interesant că Japonia vine cu două tipuri diferite de spectacole, coreeni deja v-ați obișnuit cu genul lor de teatru, cu stilul lor de joc care este total diferit de al nostru. Pentru prima oară, cred că în România, vine opera din Pekin, care este un gen de spectacol, un gen teatral. Este mai mult apropiată de operetă, este un gen care amestecă textul cu cântecul, muzicienii sunt pe scenă, va fi foarte interesant pentru cei care vin la festival să vadă acest tip de teatru. Apropo de conexiuni, pentru noi este important să vedem în ce măsură cultura orientală a influențat cultura occidentală și în ce măsură noi, la rândul nostru, astăzi, putem să influențăm culturile îndepărtate, orientale. Vorbim de prezența a două capitole importante din teatrul mondial. Este vorba despre Teatrul Odin din Danemarca, este teatrul fondat de Eugenio Barba, ultimul supraviețuitor dintre marii oameni de teatru ai lumii. El face un teatru de tip etnic, nu și-a regăsit locul în Italia și atunci a primit o subvenție din partea danezilor pentru a face acest teatru.
Ideea a fost de a aduce nume mari ale lumii teatrale mondiale la Târgoviște pentru a marca locul pentru că în momentul în care noi plecăm de aici vom lăsa un loc care înseamnă ceva pentru Europa, pentru România mai puțin pentru că aici sunt foarte multe orgolii, mai ales în lumea artistică, dar noi ne-am făcut datoria până la capăt. Foarte puțini au rămas de adus la Târgoviște. În aceste 12 ediții de festival Babel și în cele pregătitoare am adus oameni importanți. Ar trebui dublată populația orașului pentru ce program avem. Închei prin a mulțumi d-lui primar Cristian Stan și d-nei viceprimar Monica Ilie cu care am avut o colaborare foarte bună și am avut liniște în teatru. Vreau să mai mulțumesc Ministerului Culturii care deja recidivează. Noi am intrat practic pe o listă în care ei simt nevoia să subvenționeze lucrurile importante care se petrec în România. Acest lucru este mai important decât finanțarea propriu-zisă. Și mai menționez participarea constantă la finanțarea proiectelor teatrului a Institutului Cultural Român’’, a declarat Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului Tony Bulandra Târgoviște.
Festivalul Babel FAST este organizat de Teatrul „Tony Bulandra” Târgoviște, cu sprijinul financiar al Primăriei Târgoviște și al Ministerului Culturii.