Complexe. De ziua naţională

Ziua naţională a României.

O sărbătoare frumoasă la început de iarnă, când vremea şi grijile apasă parcă un pic mai mult peste umerii noştri.

O zi ideală – la mijlocul săptămânii – în care ne putem relaxa, petrece timp cu familiile şi prietenii noştri, putem bea o ţuică fiartă şi râde la un banc nou spus de vecinul cel hâtru.

Dar, mai întâi de toate, 1 Decembrie 1918 este o zi în care trebuie să ne exprimăm recunoştinţa pentru cei care au reuşit, pas cu pas, luptă cu luptă, invenţie cu invenţie, performanţă cu performanţă, să clădească ceea ce numim astăzi mândri Ţara noastră!

Poate s-ar cuveni o rememorare a tuturor românilor sau dacilor care au marcat istoria omenirii. Dar numele şi isprăvile lor ar umple câteva sute de pagini. Aşa că ne vom limita la a aminti câţiva români de geniu a căror influenţă pozitivă asupra lumii în care trăim este incomparabil mai puternică decât impactul trecător, pe care îl are în presa vreunui stat străin actul de talhărie al unei persoane cu paşaport românesc. Să amintim de Iancu de Hunedoara, cel care, după victoria de la Belgrad, a făcut să bată clopotele la amiază, în semn de sărbătoare, în toată Europa catolică, tradiţie ce se păstrează în amintirea românului până astăzi? Sau poate de Mitropolitul Dosoftei, care în frământatul veac al XVII-lea, când în Occident la modă erau cântecele de război sau desfrâu canta : „Cine-şi face zid de pace, / Turnuri de frăţie / Duce viaţă fără greaţă / ”Ntra-sa bogăţie! Că-i mai bună, dimpreună /Viaţa cea fraţească/ Decât arma ce destramă oaste vitejească!”

Dar poate este mai bine să venim mai aproape de timpurile noastre şi să ne plecăm în faţa lui Henri Coandă, inventatorul motorului cu reacţie, folosit astăzi în toată lumea, a lui Nicolae Paulescu, cel care prin descoperirea sa salvează şi astăzi milioane de vieţi zilnic sau a câtor şi mai câtor români de geniu. Poate că ar trebui să facem asta zi de zi, să le citim numele ca pe „Tatăl Nostru”, pentru că în ultimii ani începe să se înfiripe între noi un uşor complex de inferioritate, susţinut cu multă „amabilitate” şi de presa din alte ţări. Vă invit să vă amintiţi de ce România a rezistat între atâtea imperii care s-au mistuit în timp şi poate veţi simţi, ca şi mine, un uşor complex de… superioritate, că sunt român!

Şi v-aş mai propune ceva: haideţi astăzi, de ziua României, să facem toţi câte o faptă bună pentru ea! Sunaţi-vă părinţii care sunt departe, veniţi cu noi să punem o floare la statuia lui Vlad Vodă Ţepeş sau daţi o bucată de pâine şi o haină care nu vă mai trebuie unui om care nu are mai nimic! Şi spuneţi Bogdaproste că suntem români, coborâtori din şirul acesta magnific de eroi şi capete luminate! La multi ani, fraţilor! Trăiască România! Doamne ajută!

 

 

Distribuie:

Regata Turbnobio

Valeriana Gurmand + Raiman

Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

#Citeste si:Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public
Flax Gopo
Webhosting Armand Media Star Sistems Security - Paza si protectie

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro