Prin lege, elevele gravide si elevii părinți beneficiază de anumite facilități menite să-i sprijine să-și continue studiile. Între acestea se numără motivarea unui număr limitat de absențe, transferul în cadrul unor grupe speciale, cu program flexibil, asistență medicală specifică, consiliere școlară, consisliere administrativă, posibilitatea de a amâna examenele în cazul în care acestea coincid cu perioada de naștere sau cu perioada de îngrijire a copilului, prioritate la înscrierea copilului în cadrul unităților de învățământ preuniversitar.
Mamele minore primesc de asemenea o bursă specială în cuantum de 700 de lei, pe lună, pe perioada desfășurării activităților didactice. Condiția este frecventarea orelor de curs. Bursa pentru mame minore a fost introdusă în anul școlar 2023-2024 prin noua lege a Educației și se acordă pentru „susținerea participării la educație, a prevenirii abandonului și a nereușitei școlare”.
În Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean nu are o situație clară a numărului de mame minore. Ultimele date puse, cu stăruința redacției, la dispoziție noastră, fac referire la elevele însărcinate, care erau în sistemul de învățământ în perioada martie 2023 – februarie 2024. În perioada menționată, în unitățile de învățământ dâmbovițene studiau 77 de eleve însărcinate, dintre care 11 proveneau de la școli gimnaziale. O altă situație arată că 12 eleve au născut în perioada ianuarie-februarie 2024 – este vorba de eleve înscrise la liceu sau scoală postliceală. Dacă acestea au continuat studiile sau nu și câte beneficiază de bursa pentru mame minore, nu am reușit să aflăm.