kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Boala vacii nebune, în Dâmbovița

La singurul abator autorizat pentru vite din județul Dâmbovița, care se află la Pietroșița, a fost identificat luna trecută un caz de encefalopatie spongiformă bovină sau boala vacii nebune, așa cum este cunoscută de toți. Se pare că a fost vorba de un caz singular, așa cum spune directorul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor Dâmbovița, Sandu Tolea, iar animalul provine de la o fermă din județ, dar exploatația de origine de unde provine aceasta se află în județul Covasna.

Au fost activate măsurile obligatorii de carantină și de restricții privind circulația animalelor. Carnea provenită de la animalul bolnav a fost sechestrată și s-a dezinfectat abatorul, iar carnea nu a apucat să fie distribuită în județ, motiv pentru care directorul DSVSA a declarat pentru Gazeta Dâmboviței că nu a existat și există nici un pericol pentru sănătatea publică: „Nu este vorba despre un focar. Este vorba despre un caz atipic de ESD, encefalopatie spongiformă bovină. Avantajul este că am descoperit-o. Măsurile au fost luate ”. Acesta spune că vor continua controalele în județ.

În acest moment se află în curs de finalizare identificarea cohortei bovinei bolnave, respectiv a animalelor care s-au născut în acelaşi efectiv în intervalul de 12 luni anterior sau ulterior naşterii acesteia şi a celor care, într-un anumit moment din primul lor an de viaţă, au fost crescute alături de bovina afectată care era în primul ei an de viaţă, animale care vor fi neutralizate, iar proprietarul despăgubit în condiţiile legii.

Până la stingerea focarului de boală, exploataţia va fi supravegheată în ceea ce priveşte circulaţia animalelor şi a produselor rezultate de la acestea.

Reprezentanţii ANSVSA au explicat, pentru MEDIAFAX, că factorii care determină apariţia acestor cazuri atipice de ESB nu sunt încă pe deplin cunoscuţi şi sunt în curs de cercetare ştiinţifică, nefiind vorba, ca la cazurile clasice, de hrănirea bovinelor cu făinuri proteice de origine animală, care este ilegală.

Boala vacii nebune este cauzată de un agent infecțios numit prion, care nu poate fi inactivat prin fierbere sau alte tratamente termice. Transmiterea la om se face prin consumul de carne sau prin contactul între pielea rănită și produse cum ar fi gelatina, cleiul sau pielea animală. Prionii ajung în creier unde declanșează reacții la nivel celular care au ca rezultat formarea de plăci fibroase care creează „găuri” microscopice în substanța neurală. Această „ciuruire” a creierului duce la degenerarea funcțiilor mentale și fizice, până la deces.

La om, prionul bovin produce o boală tip Creutzfeldt-Jakob, mortală după o lungă suferință. În Marea Britanie, de la descoperirea afecțiunii au fost înregistrate 165 de cazuri care ar fi putut să fie generate de contaminarea prin consum de carne de la vaci afectate de encefalopatie. Uniunea Europeană a impus un embargou Marii Britanii, în 1999, care a fost ridicat abia după 10 ani, timp în care au fost sacrificate sute de mii de animale, pentru a opri epizootia.

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media