,, Babele” de martie sau lupta care se dă între iarnă şi primăvară

Credinţa populară spune că “Babele” sunt vrăjitoare care au puterea să influenţeze starea vremii într-o singură zi, căci în aceste zile până şi Baba Dochia, cea care aduce vremea rece, începe să dezbrace cele 9 cojoace pe care le poartă din iarnă. Babele, simbolizate de Baba Dochia, nu reprezintă altceva decât ultima luptă care se dă între iarnă şi primăvară. După ce se termină Babele, nouă la număr, zilele încep să crească, iar vremea triumfă frumos. De aici înainte, vine primăvara.

Ȋn intervalul 1-9 martie, temperaturile sunt oscilante, o zi caldă alternează cu o zi rece, iar vremea este imprevizibilă şi capricioasă. Acum îți poți alege aleatoriu o zi preferată care să fie baba ta. Sau, o altă variantă este să o alegi în funcție de ziua de naştere. Dacă eşti născut pe 2 ale lunii, baba ta va fi pe 2 martie. Dacă eşti născut pe 18 ale lunii, se face calculul 1+8=9, iar ziua aleasă va fi 9 martie. Şi, cum va fi ziua respectivă, se spune că aşa va fi şi starea ta de spirit în acest an sau aşa îți este sufletul. Dacă vremea este frumoasă şi însorită, vei fi vesel în acest an sau ai sufletul bun, iar, dacă vremea este rece, ploioasă şi mohorâtă, vei fi deprimat sau eşti rău la suflet.

Tradiţiile legate de babe sunt diferite, în funcţie de zonă. De exemplu, în Muntenia sunt 12 babe, nu 9 ca în restul ţării, iar în Maramureş se obişnuieşte ca în primele zile din martie să se bată uşile, pentru ca iarna să plece din casă şi să facă loc unui anotimp cu temperaturi mai blânde, în timp ce în zona Ardealului babele se numesc Vântoase, din cauza vremii capricioase.


Regata Valeriana
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
Gurmand + Raiman

#Citeste si:


Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Lasă un răspuns

Info politica de confidentialitate

Cititorii Gazetei - Google.com
Cititorii Gazetei - Trafic.ro