kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Avantajele și dezavantajele gătitului la cuptorul cu microunde

Cuptoarele cu microunde funcționează datorită undelor electromagnetice produse de un magnetron. Aceste unde se ciocnesc de moleculele de apă din alimente, determinându-le să vibreze și să crească temperatura acestora. Această căldură este transferată prin conducție către moleculele din jur, pe măsură ce alimentele se încălzesc.

Odată ce ușa unui cuptor microunde este închisă și în funcțiune, magnetronul generează unde care se propagă în toate direcțiile și ricoșează pe pereții din interior pentru a ajunge în diferite părți ale alimentelor și a le găti din toate unghiurile.

Sistemul de rotație internă ajută, de asemenea, alimentele să primească undele în mod uniform.

Principala diferență față de un cuptor convențional al unui cuptor microunde este viteza cu care are loc această schimbare de temperatură. Acest lucru duce, de asemenea, la o gătire mai rapidă.

O altă diferență este că aparatul este proiectat astfel încât undele să fie absorbite doar de alimente, astfel încât multe recipiente speciale pentru cuptorul cu microunde sunt încălzite doar prin contactul cu alimentele și nu prin impactul undelor.

Avantajele gătitului în cuptor microunde

Principalul avantaj al gătitului cu microunde este viteza de gătire. Prin creșterea exponențială a vibrației moleculelor de apă din fiecare aliment, se ating temperaturi ridicate și alimentele se gătesc mult mai repede decât într-un cuptor convențional.

Procesul de gătire într-un cuptor cu microunde este destul de rapid și eficient, odată cu timpul mai scurt de expunere la căldură, unele alimente își păstrează nutrienții mult mai bine decât s-ar pierde atunci când sunt gătite cu alte surse de căldură, în special unele legume. Conform studiilor, metoda de gătit care păstrează cel mai bine substanțele nutritive este gătitul la aburi, iar dacă vreți să faceți un pas mai departe, multe vitamine (precum A, D, E și K) se păstrează cel mai bine atunci când sunt consumate crude.

Metoda de gătit care conservă cel mai bine substanțele nutritive este cea care încălzește rapid alimentele, le expune la căldură pentru o perioadă scurtă de timp și folosește cât mai puțin lichid posibil, iar cuptorul cu microunde îndeplinește toate aceste trei caracteristici.

Combinând câțiva factori, cum ar fi timpul de gătire, tipul de alimente și cantitatea de apă folosită, un cuptor cu microunde se clasează ca fiind cea mai bună sau a doua metodă de gătit. Cu toate acestea, s-ar putea să nu fie cel mai bun mod de a găti anumite tipuri de alimente, după cum vom vedea mai jos.

Dezavantajele gătitului în cuptorul cu microunde

Este important de reținut că, așa cum există alimente care nu pierd aproape deloc nutrienți atunci când sunt expuse la cuptorul cu microunde, există și alte alimente care pierd aproape toți nutrienții, de exemplu unele fructe.

Nu uitați că, cu cât puterea este mai mare și cu cât expunerea la căldură este mai lungă, cu atât mai mulți și mai importanți nutrienți vor fi pierduți din alimente (acest lucru este valabil atât pentru cuptoarele cu microunde, cât și pentru cuptoarele convenționale, tigăile, cratițele și grătarele).

Adesea, din cauza modului de funcționare a cuptoarelor cu microunde, acestea nu pot pătrunde decât puțin mai mult de cinci centimetri în alimente, ceea ce poate duce la o gătire neuniformă a alimentelor dense. Acest lucru înseamnă că pot exista zone crude sau insuficient gătite care conțin microorganisme periculoase pentru sănătatea noastră.

Poate fi periculos să încălziți alimente în recipiente de plastic. Atunci când gătim sau dorim să încălzim ceva, recipientele din plastic în cuptorul cu microunde pot elibera o substanță toxică numită Bisfenol A, care, în concentrații mari, poate provoca leziuni neurologice. Atunci când alimentele au fost gătite sau încălzite prea repede sau în mod neuniform, la gătitul într-un cuptor microunde se poate înregistra o scădere vizibilă a temperaturii, mult mai mare decât în cazul altor metode de gătit, deoarece unele particule care nu sunt apropiate de moleculele de apă (responsabile de transmiterea culorii) nu au fost încălzite și își transmit temperatura rece.

Distribuie:
Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media