Consiliul Județean Dâmbovița a primit în ultima perioadă un număr foarte mare de cereri pentru certificatele de urbanism necesare construcției de centrale fotovoltaice. Astfel, potrivit informațiilor oferite de președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, au fost eliberate 21 de certificate de urbanism pentru parcuri fotovoltaice în localitățile Gura Ocniței, Conțești, Ciocănești, Crângurile, Butimanu, Vișina, Petrești, Ulmi, Cornățelu, Odobești, Răcari, Lucieni, unele dintre acestea având câte două sau trei certificate.
Sunt deja patru autorizații de contrucție eliberate, trei la Vișina și una pentru comuna Costești Vale.
De asemenea, până acum au fost eliberate 56 de planuri urbanistice zonale și avize tehnice pentru aceste documentații.
Suprafața totală care ar putea fi ocupată de parcuri fotovoltaice dacă lucrurile vor fi duse până la capăt este de 942,97 hectare și puterea instalată este de 8,8 megawați pe hectar.
„Dacă toate aceste investiții se fac, Dâmbovița se va afla undeva în avangarda județelor care derulează investiții pe energie regenerabilă, spune președintele CJD….Fiecare parc voltaic înseamnă oameni care lucrează acolo pentru realizarea lor, înseamnă cel puțin 10-15 locuri de muncă permanente după finalizarea investiției”, spune Adrian Țuțuianu.
Acesta spune că a dispus ca toate autorizațiile pentru zona aceasta de urbanism să fie eliberate cât mai repede, pentru ca solicitanții să nu aștepte foarte mult.
Deocamdată, chiar dacă în Uniunea Europeană nu se mai întâmplă acest lucru, în județul nostru pot fi construite parcuri fotovoltaice pe terenuri agricole, cu condiția ca Oficiul Județean pentru Studii Pedologice și Agrochimice să stabilească că terenul respectiv nu are clasa de calitate I sau II, adică de teren arabil, unde se poate cultiva.
Directorul Oficiului Județean pentru Studii Pedologice și Agrochimice, Mircea Stan, declara în urmă cu câteva săptămâni, că persoanele care doresc să investească în astfel de obiective nu se uită la bani când vine vorba de evaluarea pedologică pe care trebuie să o efectueze specialiștii dâmbovițeni, chiar dacă, în funcție de întindere, aceasta ajunge să coste până la 1500 de lei.