foto: gov.ro
Compania Arctic a transmis presei, imediat după plecarea premierului Sorin Grindeanu, un comunicat prin care anunţă pentru prima dată oficial detalii despre investiţia în fabrica de maşini de spălat de la Ulmi.
Valoarea totală a investiţiei, pentru dezvoltarea proiectului anunţat în judeţul Dâmboviţa, este de 471 milioane RON. Compania-mamă, Arçelik, va reinvesti 70 milioane de euro din profitul companiei din ultimii ani pentru construirea noii fabrici. Va fi prima unitate de producție din grupul Arçelik construită conform standardelor conceptului digital de Industrie 4.0, presupunând introducerea Sistemelor Cyber Physical, care includ utilaje inteligente
Arctic beneficiază de un ajutor de stat de al Guvernul României, acordat în 2016, de 163 de milioane de lei pentru construirea fabricii.
Conform directorului general al Arctic Găeşti, în următorii 7 ani, noua fabrică va aduce 480 de locuri de muncă, acest număr fiind preconizat a fi atins în 2024. “Până în 2024, proiectul nostru va crea 480 de locuri de muncă în județul Dâmbovița, cu planuri de dezvoltare ulterioară. Adițional creării de noi locuri de muncă, într-o regiune cu una din cele mai mari rate de șomaj din România, această investiție va contribui la îmbunătățirea calității vieții la nivel local, prin dezvoltarea profesională a forței de lucru, dar și atragerea unor noi investitori în zonă.”, a declarat Nihat Bayiz, Director General Arctic.
Oficialii Arctic îi contrazic, astfel, pe politicieni. Nu mai târziu de astăzi, cu o oră înaintea comunicatului de presă, premierul Sorin Grindeanu vorbea într-o conferinţă de presă despre „noua unitate pe care şi-o vor deschide lângă Târgovişte, la Ulmi, cu peste 1000 de angajaţi „. În februarie 2016, Adrian Ţuţuianu vorbea despre un număr uriaş de salariaţi în următorii doi ani: „Investiţia va avea, în 2017, 500 de locuri de muncă, iar în 2019, 2500 de locuri de muncă„. Cel mai probabil Arctic s-a speriat de promisiunile făcute în numele companiei şi a ţinut să facă această precizare pentru a nu se mai crea un orizont fals de aşteptare în privinţa locurilor de muncă.
O companie privata care a primit o subventie de la stat nu are de ce sa se sperie de promisiunile unui politician. Ca idee generala, aceasta investitie va duce la aparitia unui numar important de locuri de munca si locul este situat intr-o zona usor accesibila. Ca alta idee, o investie 471 mil. lei, este o investitie mare. O investitie de genul asta poate duce la aparitia altor investitii in judet, atat investitii care vin pentru a satisface nevoile companiei, daca exista, dar si investitii pentru satisfacerea nevoilor oamenilor.