Protest spontan, astăzi, în cadrul Regionalei ANAF Ploieşti din care face parte şi Dâmboviţa. Aproximativ 3000 de angajaţi, dintre care 300 la Dâmboviţa au oprit activitatea şi au manifestat în faţa sediilor ANAF. Principala nemulţumire este faptul că, spun salariaţii, prin noua Lege a Salarizării propusă de PSD şi ALDE, vor câştiga mai puţin atât pe funcţiile de execuţie, cât şi pe cele de conducere. Scăderea variază între 20 şi 30 %, dar îi afectează cel mai mult pe cei aflaţi în grade superioare, aproximativ 70% din salariaţi.
„Am depus amendamente, dar domnul ministru nu ne susţine, Nici un amendament depus de noi nu a fost prezentat în comisia parlamentară. Am vorbit şi cu domnul Leonardo Badea, dar până acum…Pe funcţiile de execuţie pierdem 20%, iar pe cele de conducere 30%. Ni se taie salariile. Ceea ce s-a promis că nu o să se întâmple” a explicat Cosmin Tomşa, lider sindicatul Sed Lex Finanţe Dâmboviţa
„În multitudinea grilelor cu cu coeficienţi de ierarhizare a salariilor pentru anul 2022, aferente celor 9 anexe reprezentând familii ocupaţionale distincte din proiectul legii, familia ocupaţională finanţe nu există„, se arată într-un comunicat al Sindicatului Fisc ANAF, unul din sindicatele din ramură.

Angajaţii ANAF spun că realizarea programului de guvernare propus de PSD şi ALDE, depinde în mare parte de activitatea lor, iar tăierea salariilor îl poate pune în pericol. Mulţi dintre salariaţii cu experienţă ar putea părăsi sistemul pentru că angajaţii Ministerului de Finanţe şi a unităţilor subordonate nu beneficiază de sporuri, bonusuri sau ale venituri suplimentare, activitatea fiind incompatibilă cu alte activitaţi generatoare de venituri.
„Domnu’ ministru nu uita, noi suntem armata ta” şi „Salarii mici, încasări mici” au scandat astăzi angajaţii dâmboviţeni ai Fiscului.
„Fără noi nu se poate îndeplini programul de guvernare. Nu ştiu de ce nu se înţelege acest lucru. În plus, noi suntem interfaţa între ANAF şi populaţie.” a precizat Viorel Buşu, liderul Sindicatului Fisc ANAF Dâmboviţa.
„Guvernul României decât să plătească 35 000 de consultanţi fiscali nou angajaţi, cu salarii de 10.000 lei, dublu faţă de un salariat al sistemului Ministerului Finanţelor Publice, mai bine ar plăti decent cei 25.000 de salariaţi responsabili cu colectarea veniturilor statului, fiind o investiţie mai realistă, corectă şi cu efecte în timp, care ar duce la atragerea şi păstrarea personalului bine pregătit care să poată face faţă noilor cerinţe în implementarea politicii fiscale.„, spune Sex Lex Finanţe, alt sindicat din cadrul finanţelor.
Deocamdată sindicatele din ramură spun că susţin protestele, dar spun că nu sunt organizatoare. Pe viitor însă se poate ajunge la grevă generală şi oprirea totală a activităţii. Astăzi, mai multe ore activitatea ANAF Dâmboviţa a fost blocată de proteste.