Andreea Laura Bănică, inginer în industria alimentară și doctorand la Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București (sub coordonarea doamnei Prof. univ. dr. ing. Cristiana Rădulescu), a fost recent distinsă cu Premiul „Tânărul Inovator”, la Festivalul de Transfer Tehnologic – TETRAFEST 2025, organizat de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie Industrială – ECOIND, Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București și Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Chimie și Petrochimie – ICECHIM.
Premiul a fost acordat pentru brevetul intitulat „Metodă rapidă de izolare a microplasticelor din lapte, iaurt, smântână și unt” – o inovație cu impact major în domeniul siguranței alimentare și al protecției mediului. Andreea face parte dintr-o echipă de cercetare dedicată, care a dezvoltat un protocol eficient pentru separarea rapidă a microplasticelor din produsele lactate, un subiect deosebit de important atât pentru sănătatea consumatorilor, cât și pentru industria alimentară, care urmărește să producă alimente sigure și sustenabile. Echipa de cercetare coordonată de Prof. univ. dr. ing. Cristiana Rădulescu este formată din: Ioana Daniela Dulamă, Andreea Laura Bănică, Ioan Alin Bucurică, Raluca Maria Știrbescu și Laura Monica Gorghiu.
Cercetarea a durat aproximativ trei ani, iar pentru validarea potențialelor surse de contaminare au fost realizate vizite în industria de profil: “Am fost în două fabrici din Muntenia și Sud-Mntenia pentru a înțelege mai bine și procesul tehnologic de obținere a produselor, dar și să identificăm dacă o posibilă contaminare poate veni din fluxul tehnologic”, explică tânăra cercetătoare. De asemenea, “Prima întrebare pe care o primim de fiecare dată este: De unde microplastice în produsele alimentare? Vorbind de lapte în momentul de față, poate să provină și din alimentația animalului; de fapt, mediul înconjurător este de vină, fiind suprapoluat cu plastic. Microplasticele sunt și aeropurtate; adică chiar dacă nu sunt ingerate, animalele le inhalează”, atrage atenția Andreea Laura Bănică asupra unui aspect îngrijorător.
Cercetările reprezintă tema tezei de doctorat și a fost stabilită având în vedere studiile absolvite de Andreea la Universitatea Valahia din Târgoviște, domeniul studiilor doctorale (Ingineria Mediului), dar și gradul de noutate reprezentat de microplasticele prezente în produse lactate. În toamna anului 2021, contaminarea laptelui cu microplastice fusese abordată doar de o echipă de cercetători din Mexic, iar echipa menționată anterior a îndrăznit să demareze cercetări similare pe laptele românesc, extinzând ulterior și pe alte produse lactate. Andreea nu vrea să se oprească aici. Ea și-a propus extinderea cercetărilor către alte categorii de produse alimentare. De asemenea, echipa din care face parte intenționează să contacteze autoritățile naționale abilitate în domeniu pentru prezentarea riscului generat de microplastice și impunerea unor reglementări clare pentru siguranța alimentară a cosumatorilor.