kiss2025a.jpg Euroguard 	oneminamed_nav.gif dsgmotor.gif

Alen Georgescu, medic veterinar: ”Dacă legea câinilor fără stăpân se va adopta, ne vom confrunta cu un exod de câini comunitari”

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă nr. 155/2001 privind aprobarea programului de gestionare a câinilor, pisicilor şi a altor animale, iniţiată de senatorul Marius Marinescu, a fost adoptată luna trecută de Comisia Juridică a Senatului, urmând ca în cel mult o lună de zile să fie votată în ultimul for legislativ, care este Camera Deputaților.

Noile amendamente aduse legii programului de gestionare a câinilor fără stăpân, aduse la presiunea asociațiilor de protecție a animalelor, nu sunt, însă, în favoarea animalelor și nici a iubitorilor de animale. Ba mai mult, așa cum spune medicul veterinar târgoviștean Alen Georgescu, în cazul în care vor fi adoptate și de Camera Deputaților, în Târgoviște cel puțin, unde există aproximativ 2000 de câini fără stăpân,  ar crea un haos total.

Astfel, dacă vechea lege prevedea faptul că  puteau să fi eutanasiaţi în termen de trei zile şi câinii care nu erau adoptaţi în termen de 30 de zile şi cei agresivi lăsaţi în libertate, abandonaţi sau cărora nu le puteau fi identificaţi stăpânii, potrivit noii forme adoptate de Senat, după expirarea termenului de 30 de zile în care câinii sunt cazaţi în adăposturi, dacă aceştia nu au fost revendicaţi sau adoptaţi, câinii pot fi păstraţi în adăposturi sau returnaţi în teritoriu după ce au fost castraţi şi sterilizaţi.

Adică, ne întoarcem de unde am plecat. “În orașul nostru sunt sute, dacă nu mii de câini,care se înmulțesc an de an, haotic, și am ajuns chiar în zona zero a orașului, în plin centru, să avem haite de câini, care sunt foarte agresivi…..Sunt multe amendamente care, dacă vor trece și de Comisia Juridică din Camera Deputaților și legea se va adopta, vă spun că ne vom confrunta într-un an, doi, cu un exod de câini comunitari….Primăria va fi legată de mâini și de picioare Eu sunt un iubitor de animale și prin profesia mea, dar nu putem tolera la infinit un număr foarte mare de câini fără stăpân, agresivi, care atacă copii, bătrâni…”, spune medicul Alen Georgescu.

De asemenea, senatorii au eliminat din corpul iniţial al legii prevederea potrivit căreia sunt interzise creşterea şi adăpostirea câinilor pe domeniul public, în locuri publice sau în spaţiile adiacente acestora, în afara proprietăţii stăpânului sau a deţinătorului acestuia.

Un alt amendament adoptat prevede faptul că autoritatea administraţiei publice locale urmează să asigure deparazitarea internă şi externă, sterilizarea sau castrarea, microciparea şi vaccinarea antirabică gratuită a câinilor cu stăpân timp de un an de la intrarea în vigoare a legii.  Un lucru greu de pus în practică, dacă nu imposibil în Târgoviște, unde, așa cum spune medicul veterinar Alen Georgescu, consilier local PNL la Târgoviște, autoritatea locală nu are bani nici de bursele elevilor merituoși sau de alte lucruri. Iar costurile vaccinurilor și deparazitării nu sunt deloc neglijabile, mai ales că vorbim de cel puțin 2000 de câini comunitari.

„Sunt atribuții în acest amendament care nu țin de primărie. Vor trebui să creeze un departament, să fie monitorizat sanitar-veterinar, să fie create spații, săli de operații. Cei care au creat aceste amendamente nu s-au gândit la repercursiunile pe care le vor crea acestea”, sunt observațiile medicului Georgescu.

Soluții viabile pentru rezolvarea problemei câinilor comunitari există dar, așa cum spune Alen Georgescu, pot fi puse în aplicare doar dacă se implică toți factorii decisivi în această problemă, inclusiv asociațiile de protecție a animalelor, care în prezent, în mare parte, se rezumă doar la a oferi sfaturi. ”Eu am participat, în urmă cu câțiva ani, la câteva traininguri făcute în țară și în străinătate, de către RSPCA, divizia din Anglia. Ei procedează astfel: Există din partea primăriei fiecărei localități un departament  care se ocupă de gestionarea problemei câinilor comunitari, adică sunt create adăposturi speciale, unde câinele este prins la sesizarea cetățenilor sau a poliției, pentru că acolo nu sunt cu miile și dacă apare un cține fără stăpân pe stradă se sesizează imediat departamentul din cadrul primăriei, poliția și RSPCA-ul, o societate de protecție a animalelor care este o forță în sensul benefic al cuvântului. Eu am avut acum câteva luni în urmă o discuție cu o reprezentantă a unei asociații de protecție a animalelor din Târgoviște, care a venit să-mi spună: Noi nu avem cu ce să vă ajutăm. Noi o să venim, eventual, să vă verificăm! . Toată lumea face verificări, dar nimeni nu pune osul la treabă, cum se spune. O asociație de protecție a animalelor trebuie să și protejeze, dar să se și implice activ, prin strângere de fonduri, prin lobby în școli pentru adoptarea de animale”, este de părere Alen Georgescu.

Medicul spune că, la acest moment, în municipiul Târgoviște sunt două tabere, una pentru strângerea câinilor comunitari, trierea acestora și adoptarea lor și una care vrea ca animalele să fie lăsate pe stradă și hrănite acolo. Cu acest aspect din urmă, referitor la persoanele care hrănesc animelele pe stradă, în fața blocului, medical veterinar spune că nu este de accord, un comportament correct fiind adoptarea animalului hrănit pe stradă, de către persoana care ține la el atât de mult și îngrijirea lui, prin vaccinare și deparazitare, așa cum este normal.

Acesta vrea să organizeze, în perioada următoare, o masă rotundă, la care să fie prezenți reprezentanți ai primăriei Târgoviște, Direcției Sanitar Veterinare, Direcției de Sănătate Publică, asociațiilor de protecție a animalelor și presa, pentru a se ajunge la o soluție.

”O să propun un proiect de hotărâre al consiliului local al municipiului Târgoviște ca, împreună cu primăria, cu DSV-ul și Direcția de Sănătate Publică, interesată, având în vedere numărul mare de oameni mușcați care se prezintă la secția de contagioase al municipiului, să demarăm un proiect prin care să mediatizăm ceea ce vrem să facem, pentru a pune la masă atât tabăra celor care sunt pro strângere, sterilizare, eutanasiere și adopția câinilor fără stăpân și cei care sunt contra acestor acțiuni. Vom pune la masă și asociațiile de protecție care vor veni, însă, nu doar ca supervisori”, spune Alen Georgescu.

Pentru a-și susține inițiativa, acesta a dat și un exemplu elocvnt în acest sens: ”Anul trecut, în vară, am avut surpriza să văd pe platoul Prefecturii, unde erau zeci de copii care se jucau, o haită de 10-15 câini, aflați în zona Hotelului Valahia, iar oamenii speriați ocoleau zona, pentru că nu puteau să treacă. Sunt lucruri care nu sunt admisibile în secolul XXI, într-o țară europeană, într-un oraș care se vrea a fi capitală culturală europeană. Trebuie să lumăm niște măsuri”, a concluzionat medicul Alen Georgescu.

 

Distribuie:

Un comentariu la „Alen Georgescu, medic veterinar: ”Dacă legea câinilor fără stăpân se va adopta, ne vom confrunta cu un exod de câini comunitari””

  1. Doamne ajuta si apara bietele animale de asa om!! Se presupune ca medicul veterinar le salveaza nu face eutanasie de confort!!OMG IS THIS A DOCTOR??

Lasă un comentariu

Contact / Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]
MedcareTomescu romserv.jpg hymarco

CITEȘTE ȘI

Metex oneminamed Gopo
kiss2025a.jpg dsgmotor.gif
novarealex1.jpg ConsultOptic memco1.jpg
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media