Aflat la Târgovişte, la un eveniment găzduit de Muzeul de Istorie Targovişte: “Un Sfert de Veac de la Revoluţia Română din Decembrie 1989″ istoricul Adrian Cioroianu a afirmat că în opinia sa comunismul nu va avea în România un proces de genul celui de la Nurenberg. Cioroianu crede că procesul va fi unul doar la nivel intelectual: „Toate discuțiile pe acest subiect (n. procesul comunismului) au fost pură demagogie de la început. Procesul comunismului se va face prin cărți. Sunt singurele lucruri care se vor constitui într-un proces al comunismului. Dacă cineva își imaginează ca vreodată în Europa după 1990 comunismul a fost pus pe același rang cu fascismul sau nazismul, se înșeală. Și nu are rost să trăim în ficțiuni. Din păcate sau din fericire, România nu e buricul pământului. Nici Rusia din fericire nu e buricul pământului. Comunismul nu a fost pus niciodată pe același plan cu nazismul în ciuda suferințelor bunicilr sau părinților noștri. Singurul proces care se va face comunismului se va face prin cărți. Noi ar trebui să privim ceva mai larg această experiență comunistă a României. Comunismul nu mai e o amenințare pentru România.” a afirmat Adrian Cioroianu.
Istoricul spune că în România, evenimentele din iarna lui 1989, au fost fără îndoială o revoluţie: „O revoluție se judecă întotdeauna după consecințe. Revoluția franceză nu a fost revoluție pentru că a ieșit Robespiere și aliții și au zis: Noi suntem revoluționari. Nu. Consecințele fac revoluția. În ciuda tuturor prostiilor pe care le-a făcut Ion Iliescu consecințele a ceea ce s-a întâmplat în 1989 ne indică în mod categoric o revoluție: schimbare de regim, schimbare de Constituție, schimbare de legi.” a mai spus Cioroianu.
Evenimentul găzduit de Muzeul de Istorie Târgovişte a cuprins şi lansări ale unor volume ca Victorie însângerată. Decembrie 1989, autor: Constantin Corneanu, Ceauşescu la Târgoviște 22-25 decembrie 1989, autor: Viorel Domenico, Nicolae Ceauşescu și mișcarea comunistă internaţională, autor: Cezar Stanciu sau Pe muchie de cuţit. Relaţiile româno-sovietice 1965-1989, autor: Vasile Buga.
Gazeta Dâmboviţei a fost partener media al acestui eveniment.
