Foto: reporter.db.ro
Cerbii lopătari cu care Direcția silvică Dâmbovița a populat fosta rezervație de mistreți de la Bolovani s-au înmulțit, o evaluare a efectivului urmând să aibă loc în această primăvară.
„Acum trei ani aveam un țarc mic de carantină de aproximativ o jumătate de hectar, pe care l-am populat cu 19 exemplare atunci: 15 exemplare femele și 4 exemplare mascul. Ulterior am reușit o relocare după ce am finalizat acest gard împrejmuitor care acoperă aproximativ o suprafață de 60 de hectare și cele 19 exemplare au fost relocate și în această amenajare. Sunt undeva la 30 de exemplare acum. Evaluarea se face în această primăvară. Le merge foarte bine. Ați văzut o parte dintre ei. Urmează ca în viitor să refacem întreaga împrejmuire a Complexului de la Bolovani, a complexului de vânătoare și să încercăm repopulare cu mistreți, cu muflon, cu alte specii.” a precizat șeful Ocolului silvic Răcari, inginerul Cătălin Mușat.
Din cauza pestei porcine africane care a omorât aproximativ 200 de exemplare de mistreți, Complexul de Vânătoare de la Bolovani a ales popularea cu cerb lopătar. Deocamdată nu sunt condiții pentru repopularea cu mistreț. „S-a încercat ulterior repopularea cu cinci santinele, dar s-au mai găsit exemplare moarte în continuare, s-au trimis la analize și încă ieșise prezent virusul de pestă porcină africană.” a mai spus Mușat.
Preferată de Ceaușescu pentru exemplarele de trofeu, rezervația de mistreți Bolovani a fost înființată în 1970 și a funcționat fără întrerupere. În perioada comunistă era unul din locurile preferate ale lui Nicolae Ceaușescu care vâna aici o dată pe an. Două dintre exemplarele recoltate la Bolovani sunt în Muzeul Cinegetic al României, fiind trofee cu punctaje semnificative la nivel european.