ortooxacell kiss2022.gif Flax

UE, mai puternică, la 10 ani de la începutul crizei financiare

La împlinirea a 10 ani de la izbucnirea crizei financiare, Uniunea Europeană este mai puternică decât înainte, iar zona euro este mai bine pregătită să răspundă provocărilor viitoare. Pachetul de măsuri luate de Comisia Europeană, împreună cu celelalte instituții și statele membre UE, a contribuit la reașezarea Europei pe un traseu pozitiv. Drept urmare, în prezent, economia UE crește pentru al cincilea an la rând, șomajul este la cea mai scăzută rată din 2008, băncile sunt mai puternice, investițiile sunt în creștere, iar finanțele publice sunt într-o situație mult mai bună.

09/08/2017

Comisarul Pierre Moscovici, responsabil pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vămi, a declarat: „La zece ani de la izbucnirea crizei globale, revenirea economiei europene a devenit tot mai accentuată. Trebuie să ne folosim de această evoluție pozitivă pentru a finaliza reforma Uniunii Economice și Monetare. Nu toată moștenirea trecutului este contracarată automat. Am putut vedea, în rândul statelor membre, mari divergențe sociale și economice. Este esențial ca munca noastră să contribuie la convergența viitoare reală și durabilă a economiilor noastre.

Deși criza nu a pornit din Europa efectele ei au fost resimțite și aici, astfel că instituțiile europene împreună cu statele membre au fost nevoite să vină cu un răspuns rapid pentru a contracara efectele negative. Printre măsurile luate se numără:

  • reglementarea sectorului financiar și îmbunătățirea guvernanței economice;
  • dezvoltarea unor noi cadre instituționale și de reglementare comune;
  • crearea unei plase de protecție pentru zona euro;
  • ajutorarea țărilor aflate într-o situație financiară dificilă;
  • îmbunătățirea finanțelor publice ale statelor membre;
  • realizarea de reforme structurale și încurajarea investițiilor;
  • combaterea șomajului în rândul tinerilor;
  • îmbunătățirea supravegherii în sectorul bancar;
  • dezvoltarea abilităților instituțiilor financiare de a răspunde provocărilor;
  • stabilirea unor metode pentru mai buna gestionare și prevenire a posibilelor crize.

Drept urmare, zona euro și-a revenit, iar numărul statelor care au aderat la aceasta a urcat de la 12 la 19, ceea ce a făcut ca euro să devină a doua cea mai puternică monedă din lume. Un singur stat (Grecia) din opt se mai află într-un program de asistență financiară și doar trei țări din 24 mai fac obiectul procedurii de deficit excesiv. Planul Juncker, lansat în noiembrie 2014 prevede atragerea a nu mai puțin de 225 miliarde euro în toate statele membre.

Context

Cea mai gravă criză din cele 6 decenii de existență ale UE izbucnea la 9 august 2007, atunci când efectele sale erau resimțite de către prima dintre instituțiile bancare europene afectate, respectiv BNP Paribas. În anii care au urmat, ceea ce inițial părea a fi o criză financiară a devenit o criză a sistemului bancar și mai apoi datoriilor suverane, afectțnd astfel întreaga economie.

 

 

REDACTAT:

Vlăduţ ANDREESCU, manager  ED Târgovişte

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media