Sâmbătă, 4 Martie, bulgarii târgovișteni vor sărbători Tudorița sau Paștele Cailor. Vezi programul unui eveniment deosebit:

 

 

Sâmbătă, 4 martie 2017, bulgarii din cartierul Matei Voievod al municipiului Târgoviște, vor sărbători Tudorița sau Paștele Cailor, sărbătoare intrată în patrimoniul cultural național al minorităților etnice din România. Obiceiul este păstrat de locuitori încă de la constituirea comunităţii, acum 160 de ani. Konski Veligden sau ,,Paştele Cailor” are loc în fiecare an, în prima sâmbătă din Postul Paştelui, în sâmbăta Sfântului Toader, de unde şi denumirea de ,,Tudoriţa”, fiind sărbătoarea Primăverii menită să pregăteasca începutul muncilor agricole ale gospodarilor. După slujba la biserica din cartier, caii sunt sfinţiti de către preot, iar proprietarii primesc câte o figurină din aluat care este împărţită în mod egal între cal şi stăpân.  Pentru această ocazie, gospodinele pregătesc din aluat special, figurine reprezentând calul numit konceta şi merg dimineaţa la Biserica Sfântul Nifon din comunitatea bulgărească din cartierul Matei Voievod al Târgoviştei pentru a le sfinţi. Bătrânii spun că au pomenit acest obicei din copilărie, fiind întrerupt doar în perioada comunistă când cei mai mulţi cai fuseseră confiscaţi. Momentul cel mai aşteptat de participanţi este cel în care atelajele se întrec in demonstraţii de îndemânare.

Paştele Cailor” se încheie cu un spectacol de dansuri şi cântece bulgăreşti, la Centrul Cultural „Matei Voievod.”

Printează articolul Printează articolul

#Citeste si:Ajuta comunitatea noastra sa creasca. Distribuie acest articol pe retelele tale de socializare preferate. Multumim!


Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public si nici nu va fi folosit in scopuri promotionale

Parerea ta conteaza, nu mai astepta si comenteaza! 🙂Lasă un răspuns