ortooxacell kiss2022.gif Flax

Personalităţi dâmboviţene: IOAN NICOLIN (1882-1942) Comandantul Regimentului III Dâmboviţa nr. 22 Infanterie

Foto: Ioan Nicolin şi Fugika, ministrul plenipotenţiar al  Japoniei

Ioan Nicolin s-a născut pe 12 noiembrie 1882, în localitatea Dioşti, plasa Ocolu, din fostulIoan Nicolin - Elev la Şcoala de fii de Militari Craiova, 10 mai 1900 judeţ Romanaţi, ca fiu al lui Costache Iliescu şi al Anicăi. A urmat în satul natal cursurile şcolii primare de 5 clase, după care, cele secundare-liceale şi le-a împărţit între Şcoala fiilor de militari de la Iaşi şi şi cea de la Craiova, între anii 1898-1903. În perioada 1903-1905, Ioan Nicolin a urmat cursurile Scolii militare de Infanterie şi Cavalerie din Bucureşti, fiind repartizat începând cu 1 iulie 1905, având gradul de sublocotenent, la Regimentul III Dâmboviţa Nr. 22 Infanterie din Târgovişte, pe care l-a slujit timp de 21 de ani ( 1905-1914, 1921-1923 în Basarabia şi 1925-1935), îndeplinind toate funcţiile: comandant de pluton, comandant de companie, topograf, comandant de batalion, ajutor tactic sau administrativ al comandantului şi, în ultimii şase ani, comandant al regimentului.

Alţi 10 ani i-a petrecut în 8 unităţi ale armatei române, unde a îndeplinit diverse funcţii: Regimentul 62 Infanterie, Regimentul 62/70 Infanterie, Serviciul Geografic al Marelui Stat Major (unde a participat la realizarea hărţii topografice a României), şeful secţiei topografice, Regimentul 19 Vânători, Centrul de Recrutare Dâmbovița, Corpul V Armată şi Corpul II Armată de unde a şi ieşit la pensie cu gradul de colonel (conform Brevetului din 10 iunie 1929, emis de Ministerul de Război).

Schiţa frontului de la Răchiţaşul Mic 1917, de Ioan Nicolin

Comandant de companie pe timpul Campaniei din Bulgaria (1913), comandant de batalion în Razboiul de Reîntregire, erou al luptelor de la Răchiţaşul Mic (regiunea Oituz-Mărăşeşti), comandant de mare unitate şi al garnizoanei Târgovişte, ulterior, colonelul Ioan Nicolin s-a remarcat nu numai ca un militar desăvârşit, ci şi prin preocupările sale literare şi artistice.

Ioan Nicolin - Sublocotenent la Regimentul III Dâmboviţa nr. 22 Infanterie, 10 mai 1908

Colonelul Ioan Nicolin, fiind pasionat de pictură, a reuşit în vreme de război să imortalizeze scene din luptele de la Răchiţaşul Mic. De asemenea, Ioan Nicolin s-a remarcat şi în domeniul tehnicii, reuşind să inventeze un motor denumit Boni, care funcţiona conform principiului perpetum mobile, recunoscut de Ministerul Industriei şi Comerţului prin brevetul de invenţie nr. 26679 din 13 septembrie 1937 ( ulterior, motorul avea să fie certificat şi de către Oficiul de stat pentru invenţii din Bucureşti, prin adresa din 28 septembrie 1967 înaintată Elenei Coralia Ionescu, soţia colonelului Ioan Nicolin ).

Ioan Nicolin - Căpitan în Regimentul 62 Infanterie, 10 mai 1914
A publicat poezii în gazetele vremii ( altele au rămas în manuscris ), a editat „Istoricul Regimentului lll Dâmboviţa Nr. 22” cu ocazia împlinirii în anul 1930 a unui secol de la înfiinţare ( a oferit un exemplar şi Regelui ţării, în cabinetul său particular de lucru din Palatul regal din Calea Victoriei ). Din iniţiativa colonelului Ioan Nicolin a fost ridicat în curtea cazarmei de la Teiş, un monument comemorativ al Regimentului III Dâmboviţa Nr. 22 Infanterie, cu sprijinul şi bunăvoinţa domnului Răşcanu (proprietarul unei turnătorii în bronz din Bucureşti), care a executat turnarea bustului colonelului Băltăreţ, a unui bancher bucureştean pe nume Vasiliu-Bolnavu care a contribuit cu 30 000 lei, a profesorului Vasile Blendea care a contribuit cu un credit de 10 000 lei, precum şi a Primăriei Târgovişte care a votat în consiliul comunal alocarea a 20 000 lei necesari finalizării monumentului. Monumentul din cazarma de la Teiş, a fost inaugurat la 21 mai 1931 cu ocazia sărbătoririi centenarului înfiinţării Regimentului III Dâmboviţa Nr. 22 Infanterie, solemnitate la care au participat elevii liceului militar Nicolae Filipescu de la Mănăstirea Dealu, Regimentul Carelor de luptă şi Şcoala de Cavalerie, precum şi cu participarea autorităţilor locale civile, a veteranilor din războiul de la 1877-1878 şi a invalizilor din războiul naţional. După ieşirea la pensie, colonelul în rezervă Ioan Nicolin a fost numit comandant al Gărzilor Naţionale a Frontului Renaşterii Naţionale din judeţul Dâmboviţa, constituit ca partid unic în timpul dictaturii autoritare a lui Carol al II-lea şi transformat în iunie 1940 în Partidul Naţiunii, funcţie care nu i-a făcut cinste ofiţerului de altădată ce reuşise să apere cota 891 a Răchiţaşului Mic.
Când nici nu împlinise 60 de ani, colonelul Ioan Nicolin, a decedat la14 februarie 1942, fiind depus la Biserica Domnească din Târgovişte şi organizându-i-se funeralii grandioase, iar ulterior înmormântat în Cimitirul Central din Târgovişte.

Ioan Nicolin (1882-1942)
Pe parcursul carierei, activitatea colonelului Ioan Nicolin a fost recompensată şi încununată cu numeroase ordine si medalii, dintre care menţionăm: Medalia jubiliară Carol I, Coroana României cu spade în gradul de cavaler şi Panglică de Virtute Militară, Ordinul Sf.Stanislas clasa a II-a cu spade, Coroana României în gradul Ofiţer cu spade, Crucea comemorativă a războiului 1916-1919, cu barete: Dobrogea, Carpaţi, Mărăşeşti , Semnul Onorific de Aur pentru XXV de ani de serviciu, Coroana României în gradul de Comandor, Steaua României în gradul de Cavaler cu însemne de pace, Steaua României în gradul de Ofiţer, Medalia „Victoria” a Marelui Război pentru civilizaţie 1916-1921, Furajera Mihai Viteazul, Medalia Bărbăţie şi Credinţă clasa I, Insigna Regimentului 22 Infanterie Polon acordată lui Ioan Nicolin de comandantul Regimentului 22 Polon, Insigna Regimentului III Dâmboviţa Nr.22, Medalia Peleş Semicentenar 1833-1933.

Prof. dr. Cornel Mărculescu
Şcoala Gimnazială Dora Dalles Bucşani

Cadou oferit de soldaţi cu ocazia zilei lui Ioan Nicolin în 1918, însoţită de o călimară sfeşnic (lumină şi scriere)

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media