ortooxacell kiss2022.gif Flax

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! Zahărul sau ucigașul tăcut

15228114_1739785249676340_810672293_nÎn cadrul noii rubrici în Gazeta Dâmboviței, numită Mâncăm sănătos, trăim sănătos!,  specialistul în nutriție  Alina Mihai vă va oferi, astăzi, informații prețioase despre cum și în ce cantități ar trebui consumat zahărul, ca să nu ne facă rău.

Se spune ca ne nastem cu preferinta pentru gustul dulce. Daca ne gandim ca, atat lichidul amniotic, cat si laptele matern au gust dulceag, dar si ca varful limbii este mai sensibil la dulce, atunci cu siguranta intelegem motivele pentru care suntem mai inclinati sa alegem alimente dulci.

Ce e mai bun decat un mic rasfat culinar? Un desert delicios dupa masa, bineinteles acompaniat de un pahar de suc. Nimic mai inocent am putea spune, daca nu luam in calcul efectele nocive pe care le are zaharul asupra sanatatii noastre. Exista studii care sustin ca zaharul este chiar mai nociv decat sarea. De exemplu, American Heart Association, recomanda un consum de maxim 6 lingurite de zahar pe zi pentru femei si 9 lingurite pentru barbati. Multi dintre noi o sa ne bucuram acum, ca punem doar o lingurita de zahar la cafea, deci sigur suntem sub limita admisa, asadar putem plusa cu o felie de tort, ba chiar si un pahar de suc.

In realitate lucrurile nu sunt chiar atat de simple. De fapt, este foarte greu sa contorizam intreaga cantitate de zahar pe care o ingeram zi de zi, deoarece foarte multe produse precum paine, sosuri, supe, cereale, contin zahar. Industria alimentara este atat de dezvoltata, incat reuseste sa ascunda zaharul sub diferite denumiri, si desi avem senzatia ca un produs nu contine deloc zahar, de fapt acesta ascunde o cantitate destul de mare.

Iata cum putem sa reperam zaharul din alimente:

  • citim etichetele si verificam lista de ingrediente pentru a identifica zaharul (poate fi trecut ca atare sau sub diferite forme glucoza, fructoza, sucroza, maltoza, sirop de porumb, etc);
  • verificam tabelul cu informatii nutritionale la categoria carbohidrati si zaharuri, iar in cazul in care continutul este de maxim 5g pe 100g putem consuma produsul. In schimb, in cazul in care continutul este de peste 15g pe 100g atunci mai bine renuntam la el.

 

Faptul ca mancam zahar, nu este neaparat un lucru rau. Se stie ca acesta este un carbohidrat, iar carbohidratii ofera energie organismului, mai ales daca avem un stil de viata activ. Insa, problema este ca zaharul vine la pachet cu multe calorii goale, cu alte cuvinte ne ingrasa fara sa ne hraneasca (nu aduce si alti nutrienti sub forma de fibre, vitamine sau minerale).

Sa spunem ca doar pentru ca ne ingrasa nu ar fi asa grav, daca ne-ar preocupa doar aspectul fizic, insa efectele lui merg mai departe de estetica. Zaharul este considerat ucigasul tacut, pentru bolile pe care le provoaca: obezitate, diabet de tip 2, boli cardiovasculare, scaderea imunitatii, insomnie, boli de ficat sau pancreas, afectarea procesului cognitiv, si multe altele.

 

Ce putem face pentru a reduce aportul de zahar din dieta? Iata cateva sugestii:

  • evitam produsele de dieta sau ‘low fat’ – in general acestea au zahar adaugat pentru a accentua gustul
  • reducem treptat cantitatea de zahar pe care o adaugam in bauturi (cafea, ceai), pana cand o eliminam de tot
  • folosim condimente care potenteaza gustul – de exemplu scortisoara
  • optam pentru variantele integrale ale alimentelor (paine, paste, cereale) – acestea au un continut redus de zahar
  • injumatatim cantitatea de zahar pe care o folosim in retetele de dulciuri
  • folsim variante mai ‘sanatoase’, precum ‘green sugar’ sau extrasul de Stevia

 

Doar prin reducerea consumului de zahar vom observa cum incepem sa pierdem in greutate, fara alte modificari ale dietei. Si nu uitati, gustul se educa, iar odata ce ati reusit sa treceti de bariera psihologica, veti observa ca veti descoperi gusturi pe care dulcele (zaharul) va impiedica sa le simtiti.  

 

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! De ce sunt importanți carbohidrații

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media