ortooxacell kiss2022.gif Flax

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! Ortorexia

În cadrul noii rubrici în Gazeta Dâmboviței, numită Mâncăm sănătos, trăim sănătos!,  specialistul în nutriție  Alina Mihai vă va oferi, astăzi, informații prețioase despre ortorexia sau acea tulburare de comportament alimentar caracterizata printr-o obsesie exagerata de a evita alimentele considerate daunatoare sau nesanatoase.

 

 

Nu mai exista nici un dubiu ca suntem din ce in ce mai preocupati sa mancam sanatos. Este un aspect cu care ne mandrim, mai ales in societatea de azi, cand totul se rezuma la imagine. Ne dorim sa fim sanatosi si incercam sa facem alegeri cat mai potrivite in ceea ce priveste alimentatia noastra. Si nu este un lucru rau, daca stam sa ne gandim la toate beneficiile pe care le aduce un trai sanatos. Inlocuind mancarurile procesate cu produse proaspete, reducem inflamatia din organism si riscul de a dezvolta diferite afectiuni.

Recunosc ca si eu ma numar printre persoanele care acorda destula atentie atat alimentelor pe care le consuma, cat si surselor de provenienta. Verific cu atentie etichetele produselor la raft si renunt la unele dintre ele daca nu corespund exigentelor mele. Acesta este un comportament asumat in totalitate, insa intotdeauna am grija sa nu las lucrurile sa scape de sub control. De ce spun asta? Pentru ca sunt adepta echilibrului, iar lucrurile duse la extreme, de cele mai multe ori, sunt daunatoare. Fara sa iti dai seama poti transforma ceea ce este considerat un comportament alimentar sanatos, intr-unul distructiv.

Asa a aparut ortorexia sau acea tulburare de comportament alimentar caracterizata printr-o obsesie exagerata de a evita alimentele considerate daunatoare sau nesanatoase. Aceasta se diferentiaza de alte tulburari alimentare, precum anorexie si bulimie, prin obiectivul pe care il urmareste. Astfel, importanta nu este cantitatea, ci calitatea produselor consumate. Daca in cazul anorexiei primeaza pierderea in greutate si teama de a acumula kilograme, in ceea ce priveste ortorexia, avem de a face cu dorinta acelei persoane de a se simti curata, sanatoasa sau pura, prin intermediul alegerilor alimentare pe care le face.

Luand in calcul acest aspect, inseamna ca orice persoana preocupata de modul in care alege alimentele sufera de ortorexie? Cu siguranta nu. Trebuie sa ne analizam cu multa atentie comportamentul si sa constientizam cand ceva ce consideram a fi normal, de fapt ajunge sa ne afecteze in mod negativ sanatatea, dar si viata de zi cu zi si relatiile pe care le avem cu cei din jur.

In incercarea de a se simti mai ‘curata’, o persoana care sufera de ortorexie, va elimina definitiv anumite grupe alimentare din dieta, va deveni anxioasa numai gandidu-se la modul in care sunt preparate mancarurile, va refuza sa participle la diferite evenimente sociale de teama ca nu va putea sa isi urmeze dieta si ii va critica pe cei din jur pentru alegerile alimentare nepotrivite pe care le fac. Totodata, se va simti mereu vinovata atunci cand nu va putea sa respecte cu strictete propriile reguli de dieta si va gasi diverse metode prin intermediul carora sa se pedepseasca.

Asadar, ceea ce poate incepe ca o incercare de a avea un stil de viata sanatos, se poate transforma treptat intr-un comportament distructiv din punct de vedere fizic, emotional si mental. Atata timp cat vom trata mancarea ca pe un inamic, cu siguranta ca aceasta va ‘complota’ impotriva noastra.

Nu uitati, secretul consta in echilibru!

 

 

 

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media