ortooxacell kiss2022.gif Flax

Mâncăm sănătos, trăim sănătos! Leptina și grelina

În cadrul noii rubrici în Gazeta Dâmboviței, numită Mâncăm sănătos, trăim sănătos!,  specialistul în nutriție  Alina Mihai vă va oferi, astăzi, informații despre Leptină și grelină, doi hormoni care ne influențează apetitul și senzația de foame.

In articolul precedent v-am vorbit despre obezitate, insa intentionat am lasat deoparte un anumit aspect, pentru ca am dorit sa il tratez separat, pentru a-i acorda atentia cuvenita. In ceea ce priveste obezitatea si imposibilitatea de a slabi, cercetarile recente nu isi mai indreapta atentia doar catre consumul caloric, ci si catre existenta unor hormoni care ingreuneaza acest proces.

Sunt foarte multe persoane care se supun unei diete (drastice) din dorinta de a scapa de kilogramele in plus. Insa de cele mai multe ori ajunge sa recastige greutatea pierduta, ba chiar si ceva in plus. Nu suna prea incurajator din pacate, dar de obicei acest lucru se intampla din doua motive:

  • nu avem un obiectiv pe termen lung si nu dorim sa facem o schimbare majora in viata noastra
  • metabolismul nostru este influentat de diferite mecanisme hormonale care ne impiedica sa pierdem in greutate

Leptina si grelina sunt doi hormoni care ne influenteaza apetitul si senzatia de foame. Leptina, denumita si ‘hormonul satietatii’ sau ‘hormonul foamei’, este secretata de celulele adipoase. Aceasta intra in fluxul sanguin si este transportata catre creier, de unde transmite un semnal catre hipotalamus, caruia ii spune ca avem destula grasime stocata in organism si nu este nevoie sa mancam. In schimb, cand rezervele de grasime sunt reduse, semnalul transmis este ca avem nevoie de mancare pentru a preveni infometarea.

Un mecanism destul de simplu, care in mod normal ajuta la mentinerea greutatii. Dar ce se intampla in cazul persoanelor obeze? Acestea au destula grasime in organism, deci mesajul transmis de leptina ar fi ca nu este nevoie sa mai manance. Si totusi, acest lucru nu se intampla. Din cauza nivelului crescut de leptina din organism, semnalul nu mai functioneaza, lucru cunoscut drept rezistenta la leptina. De fapt, mecanismul functioneaza in mod invers – creierul crede ca nu avem suficienta grasime in organism, drept urmare apare senzatia de foame, iar metabolismul scade – nu mai arde la fel de multe calorii, tocmai pentru a pastra energia existenta.

Grelina, este secretata de catre stomac, si la fel ca leptina, intra in fluxul sanguin fiind transportata catre creier, de unde transmite hipotalamusului semnalul de foame. Nivelul de grelina este crescut inainte de masa si scade imediat dupa aceasta. De aceea, in cazul in care vrei sa slabesti, ar trebui ca nivelul grelinei din corp sa fie unul destul de redus.

Ambii hormoni reglementeaza apetitul si foamea. Atunci cand incerci sa slabesti, organismul tau se va ‘impotrivi’, incercand sa schimbe nivelurile acestor hormoni, astfel incat sa iti creasca senzatia de foame. Acest mecanism sta la baza efectului yo-yo.

Ce putem face?

  • adoptam o dieta echilibrata – evitam mancarurile procesate, adaugam mai multe proteine si fibre in meniul zilnic si reducem consumul de carbohidrati simpli (paine alba, orez, paste fainoase, etc)
  • facem mai multa miscare – rezistenta la leptina poate fi inversata prin intermediul activitatii fizice
  • imbunatatim calitatea somnului – deoarece acesta influenteaza nivelurile leptinei

 

Solutia nu este una simpla, pentru ca necesita schimbarea obiceiurilor nesanatoase din viata noastra. Practic, este un efort pe termen lung si presupune adoptarea unui nou stil de viata. Insa nimic nu este imposibil atunci cand ne dorim sa fim sanatosi.

 

 

Referinte:

http://www.webmd.com/diet/obesity/features/the-facts-on-leptin-faq#5

http://www.hormone.org/hormones-and-health/what-do-hormones-do/cortisol/leptin

http://www.precisionnutrition.com/leptin-ghrelin-weight-loss

http://www.news-medical.net/health/What-Does-Leptin-Do.aspx

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media