ortooxacell kiss2022.gif Flax

Interviurile Gazetei: Nicolae Manea, Oficiul Fitosanitar Dâmbovița, despre cultura de rapiță: „Vor fi pierderi”

Precipitațiile abundente din ultimele zile au determinat apariția unor boli la unele culturi de pe terenurile agricultorilor dâmbovițeni, cea mai afectată fiind cultura de rapiță. Din cauză că nu se poate intra în teren, agricultorii nu au putut să efectueze tratamentele corespunzătoare, ceea ce a dus la atacarea plantelor de ciuperca numită putregaiul alb. Specialiștii agricoli spun că unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situație, în special la rapiță, cultivată pe mare parte din suprafața de teren din județ, datorită profitului pe care îl aduce, este și lipsa rotației culturilor.

Mai multe informații despre acest subiect ne-a oferit inginerul Nicolae Manea, coordonatorul Oficiului Fitosanitar Dâmbovița, pe care l-am găsit chiar când evalua tulpini de rapiță aduse de la Bilciurești, atacate de putregaiul alb.

R:-Înțeleg că precipitațiile excesive din ultima perioadă pun în pericol evoluția culturilor agricole dâmbovițene. Ne puteți spune mai multe despre acest subiect?

N.M.:-În condiții de umiditate excesivă se creează un climat favorabil dezvoltării de boli la toate culturile agricole. Noi, în decurs de doi ani am avertizat producătorii agricoli să aibă mare atenție cu cultura de rapiță. Cultura de rapiță. Producătorii au tot mărit suprafețele. Neavând suprafețe foarte mari, nu au făcut rotația culturilor și, ca urmare, rezerva de boli și dăunători a crescut. De acum doi ani am avertizat asupra apariției unei ciuperci, putregaiul alb, care atacă mai multe plante de cultură și aici mă refer la floarea soarelui, rapiță, soia, cartofi. Condițiile din primăvara aceasta au fost favorabile apariției acesteia, pentru că au fost ploi foarte multe și nu s-a putut interveni pentru efectuarea tratamentului și mă refer la rapiță, unde cultura se poate trata cel târziu până la apariția bobocilor. Noi am recomandat prin buletine de avertizare efectuarea tratamentului împotriva putregaiului alb (sclerotinia sclerotiorum). Noi am găsit în culturi diferite grade de atac. Cei care au respectat cât de cât asolamentul au mai puține plante atacate.

Fructificațiile acestei boli rezistă în sol până la 7 ani, deci singura metodă eficace pentru a combate este rotația culturilor cel puțin patru ani.

Și la floarea soarelui a început să apară boala.  Suprafețele cultivate sunt mari și nu vor putea face rotația.

De asemenea, la cartofi este posibil să apară mana, o boală care în șapte zile poate distruge cultura de cartofi. La pomi, la fel. A început să apară rapănul.

R:-În aceste condiții, cum credeți că va fi anul acesta în agricultură? Vor fi pierderi?

N.M.:-La rapiță cred că da. La floarea soarelui, dacă fac tratament, nu. Noi emitem buletine de tratament, în care le recomandăm cele mai eficiente produse pentru combaterea bolilor. Noi le spunem și momentul când trebuie făcut tratamentul, dar ei nu sunt obligați să le respecte.

WP_20160513_001 WP_20160513_003 WP_20160513_004 WP_20160513_005

Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media