ortooxacell kiss2022.gif Flax

Interviurile Gazetei: Iulia Stanciu, directorul Centrului de Transfuzie Sangvină Dâmbovița, despre calitatea sângelui recoltat la Târgoviște

Deși condițiile de lucru nu sunt chiar cele optime, lucrările de la Dispensarul TBC și noul sistem de înregistrare a sângelui donat, în calculator, fiind adevărate provocări pentru pacienți și specialiști deopotrivă, în anumite momente, Centrul de Transfuzie Sangvină Dâmbovița are activitate continuă și în parametri optimi. Directorul centrului, dr.Iulia Stanciu, ne-a oferit un scurt interviu despre problemele puse la nivel național în ceea ce privește calitatea sângelui recoltat, calitate asupra căreia nu există nicio îndoială la Târgoviște.
– Evenimentele din ultimele luni din spitalele românești au pus problema calității sângelui din centrele de transfuzii. În luna aprilie a acestui an, doi specialiști de la Laboratorul Central de Control al Calităţii Sângelui (LCCCS), din cadrul Institutului Național de Transfuzie Sanguină (INTS) au acuzat faptul că Sângele transfuzat în România este verificat doar virusologic, nu și bacteriologic. Cum comentați?
-Este vorba de o procedură care se respectă în toată țara. Am primit și noi la ședința rețelei naționale de transfuzie reclamația asta. Se face control bacteriologic, așa cum se face și control de calitate în sensul că, la un anumit număr de pungi, nu la toate, pentru că vă închipuiți că controlul bacteriologic merge cu distrucția pungii,  n-ai cum să rebutezi o cantitate așa de mare de sânge, se păstrează raportul de 1% pentru fiecare produs pe care îl faci. Se testează atât bacteriologic, cât și controlul de calitate al produsului, adică îndeplinirea cerințelor de pe etichetă.
Dacă încercați să găsiți aici, al orice laborator privat, nu fac testele pe care le facem noi, teste ELISA. Fac teste rapide sau trimit proba în altă parte. Aici și un sifilis dacă nu l-ai bifat, în chestionar, va ieși pozitiv. Sunt acei anticorpi care ies. Nu înseamnă că ești bolnav, înseamnă că l-ai tratat atunci, dar ai uitat sau nu ți-ai dat seama. El nu iese în teste rapide, dar în test de profunzime iese anticorpul. Limitele siguranței transfuzionale decurg din buna credință a donatorului în legătură cu comportamentul lui cu risc. De exemplu, am un contact sexual neprotejat. Riscul să nu îmi apară ceva în analize este mai mare.
-Cei doi specialiști au mai acuzat faptul că doar jumătate dintre centrele de transfuzie din ţară îşi efectuează controlul hematologic al sângelui donat, fie pentru că nu dispun de un analizor hematologic, fie pur şi simplu nu vor, în lipsa unui control din partea statului. Care este situația la Târgoviște?
-Nu se pune problema la noi. Vechea conducere a Institutului ne-a facilitat obținerea unor analizoare de hematologie și biochimie, dar nu a apucat să încheie și contracte de furnizare de reactivi. Noi nu ne-am permis să cumpărăm și atunci, ca să putem face în continuare control de calitate la produse, m-a costat mai puțin să închei un protocol cu spitalul, prin care eu le fac lor niște teste și le facturez, iar ei ne fac nouă hemoleucograme.
Tot datorită ultimelor evenimente  tragice din ultima perioadă, Centrul de Transfuzie Sanguina București s-a confruntat cu o lipsă acută de sânge. Dâmbovița a putut ajuta în acest sens capitala?
 
-Cum să nu. Chiar acum, la ședința rețelei, am aflat că și ei s-au mobilizat atunci și, până la 4 dimineața au recoltat sânge. Noi am constituit rapid celulă de criză. Ne-am adunat sâmbătă când am aflat și am deschis cu oamenii care erau în oraș. Duminică am avut 77 de donatori, care au așteptat cuminți la coadă, deși nu mai donaseră niciodată. Am fost impresionată că a fost o categorie de donatori, oameni de calitate care nu au vrut să primească tichete, ci s-au mulțumit cu gestul ăsta. Ne-au fost nouă recunoscători că stăm peste program și au reușit să doneze.
-Pentru cei care, deși ar putea dona sânge, nu o fac, puteți preciza de ce este bine să donezi, o dată la un anumit interval de timp, sânge, și, mai ales cât de important este acest lucru pentru comunitate?
 
-În orice campanie și mai ales că se merge pe campanie neremunerată, ca în toată Uniunea Europeană, eu încerc să încurajez donarea. La un moment dat, făceam un chestionar și să știți că din cinci donatori, e imposibil ca doi să nu scrie că donează pentru ei. Asta e motivația: Donez pentru mine, că mă simt bine.
Noi avem în jur de 400 de donatori pe lună și majoritatea sunt cei fideli. Avem însă și luni proaste, cu 300 de donatori, iar cererile sunt mari. Nu avem decât un stoc generic de pungi de sânge în frigidere. Ne mai ajută jandarmii, cu campanie de donare. Anul trecut, am recoltat cu Patriarhia.
WP_20160524_005
Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media