ortooxacell kiss2022.gif Flax

Interviurile Gazetei: Irina Constantinescu, profesoara care a reușit, alături de echipa Fundației Comunitare Dâmbovița, să demonstreze că schimbarea începe cu propriul exemplu

Irina Constantinescu poate fi considerată un exemplu de om care dorește să schimbe ceva în comunitate și reușește. Profesor, director de școală și membru fondator al Fundației Comunitare Dâmbovița, Irina Constantinescu este implicată în foarte multe proiecte care au ca scop să aducă un plus de valoare comunității, atât prin intermediul școlii, cât și prin intermediul fundației unde, alături de alte persoane la fel de active, a reușit să realizeze lucruri frumoase.

 

-Sunteți membru fondator al Fundației Comunitare Dâmbovița, o fundație care îi sprijină foarte mult pe elevii cu rezultate bune la învățătură și se implică în comunitate în mai multe domenii. Credeți că astfel de acțiuni de sprijin a comunității pot schimba ceva?

Am avut inițiativa înființării acestei Fundații Comunitare în anul 2014 și sunt membru fondator alături de alți oameni foarte valoroși din comunitatea dâmbovițeană. Într-adevăr, Fundația Comunitară Dâmbovița și-a constituit mai multe fonduri de finanțare prin sponsorizări și donații de la donatori individuali și firme prin care susține atât excelența în învățământul dâmbovițean și, suntem anul acesta la a doua rundă a burselor de excelență, dar și-a propus să-i motiveze și să-i susțină și pe elevii de la învățământul profesional prin bursele Tehnium.

Fundația s-a implicat și și-a propus să se implice în continuare în domenii precum: învățământ, sănătate, voluntariat, societate civilă, cultură, dezvoltare rurală, mediu. O contribuție notabilă este cea prin care fundația a asigurat secției de neonatologie de la Maternitatea din Târgoviște, un bilirubinometru, extrem de util sănătății micuților din această secție.

Da, cred că toate aceste acțiuni de sprijin vor schimba comunitatea dâmbovițeană prin faptul că ele aduc oamenii împreună, că aceștia încep să realizeze cât de importantă este implicarea lor pentru schimbarea în bine, că fiecare comunitate are resurse de multe tipuri(oameni valoroși, bani, timp, idei) și că acestea puse împreună, ajută, schimbă oameni și comunități.

 

-Cum credeți că percepe comunitatea dâmbovițeană Fundația Comunitară?

La un an de la înființarea oficială, Fundația Comunitară Dâmbovița are realizări importante și s-a remarcat la nivel comunitar prin noile modalități de a mobiliza comunitatea pentru schimbare. În domeniile unde deja a acționat( învățământ, cultură, sănătate) este bine cunoscută, iar dâmbovițenii se alătură, în număr din ce în ce mai mare, acțiunilor comunitare ale fundației.

 

 -În calitate de profesor și director al Școlii Cândești Vale ați inițiat foarte multe proiecte în domeniul educațional.  Credeți că ar trebui ca dascălii să se implice mai mult și în dezvoltarea laturii non-formale a procesului educațional?

Într-adevăr, ca director și profesor la Eco-Școala gimnazială ,,Matei  Gr. Vlădeanu” Cândești-Vale am derulat și implementez, împreună cu colegii mei, multe proiecte educaționale internaționale precum: proiectul multilateral Comenius ,, Let the music play”, ,,Eco-Școala”, ,,Mănâncă responsabil”, ,,Eco Atitudine” etc. toate pe bază de voluntariat, cu scopul de a crește motivația elevilor pentru învățare, pentru a le deschide orizontul de cunoaștere, pentru o școală mai prietenoasă. Ca director și profesor voi continua să implementez și să susțin derularea de proiecte în școala noastră. Cred în schimbarea prin proiecte, iar acum sunt implicată într-un proiect național inovativ pentru cadrele didactice, numit Aspire for Teachers Academy prin care dezvoltăm o strategie de formare și coeziune a profesorilor din Romania.

 

 -Ar trebui și ca statul să îi stimuleze poate chiar financiar mai mult în acest sens?

Consider că activitățile educaționale non-formale sunt foarte importante pentru dezvoltarea personală și profesională a elevilor și profesorilor. Ca acestea să fie bine organizate și să aibă impactul dorit ar trebui să aibă alocate, în programul școlar, o zi pe săptămână, iar coordonatorul acestor activități să fie remunerat.

 

-Care sunt proiectele de viitor ale Fundației Comunitare?

-Fundația Comunitară Dâmbovița este o organizație neguvernamentală care devine pe zi ce trece mai puternică, mobilizează din comunitate resurse de toate tipurile, cu scopul de a contribui la schimbarea comunității dâmbovițene. Are multe proiecte de viitor și lucrăm cu încredere pentru a le implementa.

Din postura de membru fondator și de grant manager, contribui în cadrul Fundației Comunitare Dâmbovița la dezvoltarea de proiecte prin care acordăm granturi, sub formă de burse, in cadrul proiectelor ,, Excelența în educație ” și ,,Tehnium”,  finanțări pentru proiecte ale organizațiilor neguvernamentale sau grupurilor informale dâmbovițene în cadrul ,,Cercului de donatori Dâmbovița . În acest an, dar și pe termen ceva mai lung, ne propunem să atragem finanțări și să acordăm granturi în cadrul programului Științescu, a unui Swimathon organizat pentru prima dată la Târgoviște, dar și în cadrul celei de a doua ediții a Cercului de donatori Dâmbovița etc.

Cultura dâmbovițeană este o prioritate pentru noi și ne-am propus să-i susținem prin granturi pe tinerii liceeni pentru a-i stimula să creeze filme documentare și piese de teatru.

Mediul rural este de asemenea în atenția noastră, are potențial enorm de dezvoltare și ne dorim să lucrăm cu autoritățile locale pentru descoperirea și punerea în valoare a talentelor locale în cadrul unei ,,Caravane a talentelor”, încheiate cu un festival de folclor.

Și școlile din mediul rural sunt foarte importante pentru noi, iar ,,Povestea satului românesc” este un alt proiect prin care dorim să-i susținem pe elevi să promoveze valorile tradiționale.

Voluntariatul și organizațiile neguvernamentale ocupă un loc central în strategia pe termen scurt a Fundației Comunitare Dâmbovița. O platformă de voluntariat și un târg de bune practici al ong-urilor dâmbovițene este ceea ce am creionat în viitorul imediat apropiat.

Așadar, avem planuri, resurse în comunitate sunt, oameni valoroși și implicați, de asemenea. Rolul nostru este să le aducem pe toate împreună, să devenim catalizatorul, mobilizatorul acestor resurse importante. Am încredere că dâmbovițenii au înțeles că noi toți putem deveni o forță doar împreună, că implicarea comunitară este o responsabilitate dacă ne dorim schimbare în bine.


Distribuie:

Lasă un comentariu

Agenda Politică Locală

psd pnl usr aur
MedcareTomescu romserv.jpg novarealex1.jpg hymarco fierforjat.gif
Trimite știrea ta > 0737 449 352 > [email protected]

CITEȘTE ȘI

Gopo
Foah ConsultOptic
Newsletter Gazeta Dambovitei
Introdu adresa ta de e-mail si vei fi la curent cu cele mai importante stiri din Targoviste si din judetul Dambovita.
E-mailul tau nu va fi facut public

Parteneri media